1. Beck Zoltán

Interjúk alapján könnyen belátást nyerhetünk arra, hogy mit is gondol arról, amit csinál és valójában milyen ember is. Ezért ezzel kezdem bemutatását, és a romológiához való viszonyát.

„Támadnak amiatt is, hogy a romológia doktora vagy.

Ez önmagában egy félreértés. Az irodalomtudományon doktoráltam, ahol a disszertációm a romológia mint tudományos diskurzus kérdéskörét tárgyalja, annak elméleti, történeti, stb. kérdéseivel foglalkozik. Mivel ezekkel a kérdésekkel foglalkozom, a romológián tanítok, néhány kutatóval, oktatóval együtt az alapítás óta. Szóval, hogy mi is ezzel a baj, nem nagyon értem.

Büfészaknak tartják.

Ilyen értelemben a felnőttképzés égészére tekinthetünk büféként. Egy szak akkor és annak büfé, aki nem akar a szakjának a tárgyaival foglalkozni, csak megúszni valahogy a szemesztereket.”

Költészete, egyénisége

Beck Zoli dalainak többségét gyerekkori élményei inspirálják. A dalokon keresztül megismerhetjük őt, és túlláthatunk az énekesen, aki a lelkét is kiénekli a színpadon, de még így is – megrogyva, fáradtan – boldogan és lelkesen ünnepel a rajongókkal, akik csodálva veszik körül őt.

 

Beck Zoltán irodalomtudományból doktorált 2010-ben, ahol a disszertációja a romológia mint tudományos diskurzus kérdéskörét tárgyalja, annak elméleti, történeti, és egyéb kérdéseivel foglalkozik. Ebből kifolyólag az azóta megalakult BTK Romológia Tanszék tanára Pécsett, ahol a diskurzus természetével, annak elméleti kérdéseivel, cigány irodalommal, cigány népismerettel, tankönyvkritikával etc. foglalkozik. Tanít a kommunikációs tanszéken, a neveléstudományi doktori iskolában és sokféle más képzésben is. E mellett ő a legfőbb szervezője a Zenélő egyetemnek, ahol a populáris zenei kultúrát próbálják a hallgatókkal együtt körbejárni, mert a zene nem áll meg ott, hogy megszólal egy dal: pontosabban nem ott kezdődik, és nem is ott ér véget.

 

Beck Zoli a magyar rock ‘n’ roll egyik legmeghatározóbb alakja napjainkban. Amellett, hogy majdnem a legnépszerűbb zenekar frontembere, oszlopos tagja a Rájátszásnak, együtt lép fel Háy János íróval, tanít a Pécsi Tudományegyetem romológia tanszékén, de legfontosabb feladatának azt tartja, hogy jó férj és jó apa legyen.!

 

„Ha érdekesebb vagyok annál, mint amit mondok, gondolok, vagy ahogyan együtt gondolkodunk valamiről, akkor ott, abban a pillanatban oktatóként megbuktam.

Általában nincs probléma azzal, hogy tanárként tekintsenek rám, de a személyiségemből akkor is hiányozna a szigorú tanár sztereotip képe, ha nem foglalkoznék zenével.”

 

Nagyon családcentrikus (pl mindenhova elkíséri a felesége, akit úgy hív, hogy a „csajom”) sokat elmélkedik az apaságról, mert, hogy neki is van, de már ő is az, és jó apa szeretne lenni. Ezért úgy alapjába véve mindenkivel kedves, figyelmes, mindenkihez van 1-2 kedves szava, kérdése (hogy vagy, vigyázz magadra, örülök, hogy látlak, szia, haver) törődő, gondoskodó jellem megfűszerezve a lazaságával és szórakozottságával. mindenkivel megtalálja a közös szót. Ezért szeretik és rajonganak érte annyira sokan; ezért lehet, hogy még a 15 éves lányok is megvesznek érte (pedig ő 45 éves) mert a hétköznapok szürkeségében mindig felüdülés egy kedves, mosolygós, arccal találkozni.

 

Egyébként szerintem hiperaktív is: „az én bátyámnak, akim van, egyszerűen spurit termel az agya, meg mindenféle látó dolgokat, ezért aztán még nem érünk ki az autópályára Pécsről, amikor rá kell szólnom, hogy fogja be, mert a huszadik ötletét meséli el, és én még mindig az elsőn agyalok.” ezt az öccse mondta róla.

simán segít abban is, ha nem akarsz bemenni egy előadásra – azt mondja: na, akkor találjunk ki valamit – tehát laza, igazából egy „örökfiatal” féleség