2017.11.17-én Zselicre a Csillagparkba látogatott a JEGES Károly Kutatói Klub. Eredeti tervük egy távcsöves csillagvizsgálás lett volna, de sajnos az időjárás ezt nem tette lehetővé.

 

A módosított programban így is megnéztük a távcsövet, egy gyors előadásban hallattuk a legfontosabb adatait, illetve megismerkedhettünk a nap vizsgálatára szolgáló másik távcsővel is. Az előadó igyekezett tudományosabbra venni az előadást, de ez sokkal inkább ismeretterjesztő előadás volt. A következő előadás a meteoritokról szólt, rengeteg érdekességgel és helyi vonatkozásokkal. Péntek este ellenére egészen feszült figyelem övezte az egyébként rendkívül hosszú előadást. Az előadásban többek közt szó esett egy Magyarországra becsapódott meteorit rendkívül kalandos útjáról és arról, hogyan szól bele a politika, az egyház és a szerencse a tudományos életbe.

 

Ezután a planetáriumban néztünk meg egy elképesztően látványos, bevezető filmet a csillagparkról. Egyszerűen hihetetlen élmény volt! Mintha tényleg körülöttünk hullott volna a hó, vagy a levelek. Ezután a sötét anyagról néztünk egy filmet, kicsit összeszedetlen volt, illetve nem éppen tudományos, de figyelemfelkeltésnek elég volt. A rossz idő ellenére szép számban megjelentek hallgatók az eseményen, 14-en voltunk.

 

Az utazást a PTE Közhasznú Alapítvány támogatta, köszönet nekik érte!
A rágcsát és az üdítőket a Szentágothai Szakkollégiumnak és Egyesületének köszönjük, a kitartó munkát pedig a szervezőknek!