Október 10 és 15. között részesei lehettünk a PTE-TTK Szentágothai Szakkollégium által szervezett képzésben, melynek a témája egy start-up vállalkozás létrehozása volt, ami majd egy versennyel fog zárulni május folyamán.

Azon szerencsések közé sorolhatjuk magunkat, hogy a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karáról, Kolozsvárról, csatlakozhattunk a versenyhez.

Kihívásnak illetve szakmai gyarapodásnak tekintettük az elmúlt hetet, úgy érezzük, hogy nagyon sokat fejlődtünk, valamint az eddigi tudásunkat egy kis csomagba szedtük, ezáltal tisztábban látva egy vállalkozás kezdeti lépéseit.

Pécsi utazásunk hétfő éjjel kezdődött a kolozsvári vasútállomáson, amikor már fáradtan és izgatottan felszálltunk egy vonatra, jegyek nélkül úgy, hogy senkit sem ismertünk a csapatból. Ennek ellenére hamar feloldódott a feszültség és elkezdődött az ismerkedés. Pécsre érkezve nagy szeretettel vártak már minket a vasútállomáson: Dr. Hatvani Zsolt és Csicsek Gábor, akik azonnal egy finom kínai ebédre invitáltak meg. Az este a kollégium folyosóján egy családias hangulatot keltve vacsoráztunk vadas pörköltet, melyet Hatvani Zsolt készített a tiszteletünkre.

Szerdától megkezdődtek a képzések, melyek nagyon hasznosnak ígérkeztek. A képzéseket egy kiválló oktató, Dr. Pauler Gábor tartotta, aki amerikai és magyarországi piackutató tapasztalataival alátámasztva mutatta be az előadásait, melyekből nagyon sokat tanulhattunk. Az előadások fő vezérfonala az volt, hogy hogyan is kezdjünk neki egy start-up létrehozásához. Lépésekben haladva mutatta be, hogy először egy ötlet szükséges, majd konkrétan meg kell határozni melyek a termék/szolgáltatás fő jellemzői, illetve számba kell venni az ezzel járó kockázatot és arra törekedni, hogy ezt minél jobban lecsökkenjen. Ezután egy piackutatást kell végezni, meg kell határozni, hogy ki is lesz a mi célcsoportunk. Az utolsó lépésekként az üzleti tervet és a költségvetést kell majd kidolgozni, hogy tisztán láthassuk mennyi erőforrásra van szükségünk, valamint mennyi profit származik ebből. Majd szöget ütött a fejünkbe a gondolat, hogy mi milyen start-upot indítanánk el, ezért még azon este brainstormingot tartottunk a kollégiumban az erdélyi csapatunkkal. Eredménye is született, melyről majd a végső versenyen számolunk be.

A szünetekben sikerült megismerkednünk a pécsi diákokkal is, akik elmeséltek az eddigi tapasztalataikat, jövőre néző terveiket. A pécsi csapat nagyon befogadó és kedves volt velünk, meghitt beszélgetésekben volt részünk egy hangulatos helyeken. Valamint részünk volt körbejárni egész Pécset, megismerni a gyönyörű Széchényi tért és a hangulatos kis utcákat.

Ezúttal is szeretnénk megköszönni a pécsi tanároknak, és mindenkinek aki hozzájárult ahhoz, hogy jól érezzük magunkat e hét alatt.

Várjuk már a következő képzést, találkozást!

Üdvözlettel,Gergely Izabella és Igaz Beáta

Kolozsvár, 2017.10.17.

Az erdélyi csapat: Albert Lóránd (Sapientia, II év, Marketing), Dancsuly Helga (Sapentia, II év, Kommunikáció és PR), Gábor Andrea (Sapentia, II év, Kommunikáció és PR), Gergely Izabella (BBTE , III év, Marketing), Igaz Beáta (BBTE, III év, Marketing), Szilágyi Attila (Sapientia, II év, Marketing) valamint a csapat egyik kísérőtanára Csicsek Gábor

PKTF_logo copy