Immár az ötödik Jeges Tea című rendezvényünket tartottuk, amely hagyományosan a Jeges Károly teremben kerül megrendezésre, Jeges Károly neves tanár emlékére. Mindenképpen aktuális témát szerettünk volna, így esett a választás Paks 2-re, ebből következőleg meghívtuk Prof. dr. ASZÓDI Attila államtitkárt. A megkeresésünkre kedvesen reagáltak, az időpontot is gyorsan sikerült leegyeztetnünk.

 

Az előadását ASZÓDI pontosan kezdte meg attól függetlenül, hogy nagyjából akkor érkezett meg amikorra a kezdés ki volt írva. Az előadás nagyon színvonalas, megfelelően tudományos volt. Az előadás elején kiemeltük a felvezetésben a politikamentességet amelyhez Tanár úr is tartotta magát. Kizárólag tényekről beszélt, nagyon jó érzékkel lőtte be a hallgatóság háttértudását. Az előadás közepe tájékán egy kahoot-tal játékoskeretek között fel is mérte azt.

 

Ez a része nekem nagyon szimpatikus volt, több előadó is használhatná ezt a módszert. Külön öröm volt minden természettudományos beállítottságú embernek amikor arra a kérdésre, hogy gondolkoztunk-e már azon, hogy honnan jön az áram, egy “soha nem gondoltam rá” válasz is érkezett és megjegyzete, hogy ezek szerint van itt egy bölcsész is.

Nagyon jó volt, hogy ott helyben reflektált a válaszokra, ki is emelte, hogy nagyon jó helyzetben van, hiszen a hallgatóságának van egy kialakult képe és egy háttértudása. Az előadásban nagyon sok hétköznapi összehasonlítást hozott, rengeteg adatot leosztott emberekre is, így érzékeltetve még jobban a mértékeket. Látszott az előadásán, hogy tényleg komoly tudású tanárember. Az előadást, a megbeszéltekhez tartva magát, nagyjából egy óra alatt befejezte habár nem ért a végére, de a kérdésekre is kellett idő.

 

A kérdések résztől a komoly politikai indulatok miatt kicsit tartottunk, főleg, hogy láttuk a facebook-on hogy kifejezetten ellenzéki beállítottságú nem egyetemei hallgatók is érdeklődtek az esemény után. Aggodalmunk teljesen felesleges volt, habár nehezen indultak a kérdések, de az első kettő után már nagyon jó kérdések hangzottak el, a rájuk adott válaszok is kimerítőek, érdekesek és ahol kellett diákkal alátámasztottak voltak. Egy szakmaiatlan, vagdalkozó kérdés is elhangzott, de a kérdező már a kérdésbe is belezavarodott, az államtitkár mégis megpróbálta amennyire tudta megválaszolni a felvetéseit. A hallgatóság viszont tényleg remek volt, nem hagyta felhergelni magát, sokkal inkább kinevette a minden tényt mellőző és vagdalkozó kérdést.

 

Nagyjából 10-12 kérdésre volt idő, a biztonságtól kezdve technikai kérdésekig rengeteg témában érdeklődött a hallagatóság. A kérdések után a lelkes maggal még majdnem egy órát maradt Aszódi, ahol még rengeteg kérdésre válaszolt, illetve kifejtette, hogy nagyon szomorú, hogy politikai eszköznek és félelemkeltésnek használják az atomot mint témát, illetve elmondta, hogy nagyon ritkán tud ennyire értő és jó közönségnek előadni. Az előadásra megtelt a terem, ami egy hihetetlen érzés volt, megközelítőleg nyolcvanan lehettünk.

Köszönjük a Szentágothai Szakkollégiumnak a teát és pogácsát, Prof. dr. Aszódi Attilának a remek előadást és a közvetlenségét, a szervezőknek pedig a renget munkát!