1. április 27-én, pénteken, a Szentágothai Szakkollégium Tehetségpontján belüli együttműködés kiváló példájaként: a Fekvőtámasz Közhasznú Alapítvány támogatásával nemzetközi konferencián vettünk részt a Testnevelési Egyetemen. Az – egyébként megalapítás alatt álló – Szentágothai János Szakkollégium KÁLMÁNCHEY Zoltán Hallgatói Kutatói Klub részéről jelen voltak: KREBSZ Botond, VÁCZI Kristóf, KERTAI Bendegúz és SARUS Tamás testnevelés és történelem szakos hallgatók, továbbá CZAKÓ Attila és NÉMETH Sára a PTE hallgatói. Az oktatók közül RATALICS Kata és KAJOS Attila jött velünk.

Az utazás egy bérelt kisbusszal történt. A Jakab-hegyi kollégium elől indultunk el és körülbelül kilenc órakor érkeztünk meg a helyszínre. A konferenciát dán és horvát professzorok előadásai nyitották meg. Ez után hazai és külföldi diákok előadásai következtek. Ezeket négy szekcióra osztották fel négy nagy témakör szerint, amelyek a következők voltak: sport gazdasággal kapcsolatos kutatások, biomechanika és egészség tudomány a sportban, társadalomtudomány és sportok, valamint fiziológia és a sporttudomány. Két szekció előadásai folytak párhuzamosan két teremben. Szekciónként hét-nyolc előadást lehetett végig hallgatni. Mindegyik előadás maximum nyolc perces lehetett. Ezután a halhatóság kérdezhetett négy percig. Az összes előadás angol nyelven folyt.

A csoportunk a sport gazdasággal és a társadalomtudománnyal foglalkozó előadásokat hallgattuk végig. Kajos tanár úr hatalmas segítség volt. Több OTDK-n vett már részt így rávilágított az egyes előadók hibáira, illetve kiemelte az ügyes megoldásokat is. Hiba volt például az előadás rossz felépítése, a prezentációban használt elemek mérete, mérési adatok mennyisége. Volt egy előadó, aki négy interjú alapján alkotott egy általános véleményt. Egy lengyel lány az athéni és a varsói testnevelő tanárok kiégését vizsgálta, összehasonlította. Harminc-harminc pedagógust keresett meg, ami nagyon kicsi szám ilyen nagyvárosokhoz képest.

Mivel terveink között szerepel a TDK-n, OTDK-n való részvétel, ezért, hatalmas segítség volt számunkra ez a konferencia. Alkalmunk nyílt látni, hogy az ilyen előadások hogyan épülnek fel és rengeteg ötletet sikerült gyűjteni, amit a saját jövőbeni kutatásainkhoz is fel tudunk használni.

A szünetekben a Testnevelési Egyetemet fedeztük fel, ami szintén nagyon érdekes és hasznos időtöltés volt. Mivel az egyik szakpárunk a testnevelő tanár, nagyon izgalmas volt látni, hogy folyik a testnevelő tanárképzés egy ennyire a sportra specializált intézményben. Lehetőségünk volt megfigyelőként részt venni egy kézilabda módszertani órán, ami szakmai szempontból nagyon kiválónak bizonyult.

A konferencia ebéddel majd díj átadóval zárult, ahol szekciónként a legjobb három előadót díjazták. Ezt követően csoportképet készítettünk és elindultunk Pécsre, ahová délután 6 óra körül érkeztünk meg.