A Szentágothai Szakkollégium önálló kiállítása a budapesti Hagyományok Házában

A TTK Szentágothai Szakkollégiuma hímes tojás festő körbe várta az érdeklődőket, ahol középiskolás diákok sajátíthatták el a hagyományos tojáshímzés csínját-bínját. A több hónapon át futott programnak nem titkolt egyik célja a tehetséges fiatalok Pécsi Tudományegyetemre vonzása volt. Dr. HATVANI Zsolt, a szakkollégium igazgatója szerint a mai, főleg angol nyelvű és globális formanyelvű világunkban a nemzeti nyelvi kifejezéstár és formakincs megőrzése és életben tartása fontos feladat. Ezt, a “Hímes tojások” című projektet a Nemzeti Tehetség Program 900 ezer forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A Szakkollégiumban szervezett tojáshímző szakosztály munkáit másodszor 2018. március 1. és 23. között a pécsi Szentágothai Kutatóközpont előterében kiállításon mutattuk be. A tárlaton a diákok által készített legszebb darabok, Dr. TÉKUS Emese kolléganőnk és SZENTPÉTERI József címezetes egyetemi tanárunk alkotásai mellett a pécsváradi ÖMBÖLI Béláné Annuska által készített hímes tojásokat is megcsodálhatták az érdeklődők.

A kiállítást innen a budapesti Hagyományok Házába szállították, ahol 2018. máricus 28. és április 25. között lesz látható az I. ker. Fő utca 6. szám alatti kiállítóteremben.

A kitűnő visszhangú budapesti megnyitón beszédet mondott Dr. SZILI Katalin és DR. GÁBRIEL Róbert dékán is. A kulturális örökségünk megőrzését célzó “Míves Hímes Tojások” című projektet a Nemzeti Kulturális Alap 800ezer forint vissza nem térítendő támogatással támogatta.