2017 novemberében előadóként vehettem részt két nemzetközi konferencián.

Az első konferencia a kínai Hangzhou-ban került megrendezésre, az IEEE rendezésében. A fő téma a Smart Technology volt. Itt bemutattam egy beltéri navigációs rendszert, amit közösen fejlesztek három másik évfolyamtársammal a Természettudományi kar Informatika Tanszékén, Horváth Zoltán Tanár Úrnál. Nagy élmény volt számomra, hogy kutatókkal találkozhattam és beszélhettem a témámról. Örültem a kérdéseiknek is, mert további ötleteket váltottak ki belőlem, így már tudom, hogy merre kellene továbbfejleszteni a rendszert. A konferencia utolsó napján már nem tudtunk ott maradni, mert kezdődött a következő konferencia ahova meghívást kaptunk.

Ez a konferencia Dubaiban került megrendezésre.

A konferenciát első alkalommal rendezték meg, hatalmas amerikai támogatással, amelynek a neve 1st American University in the Emirates International Research Conference (AUEIRC) konferencia volt. Itt is előadóként vettem részt. Azonban itt már egy egészen más rendszerről beszéltem. Az előbb említett kutató társaimmal a Pécsi Egyetem Tudás Központjában is fejlesztünk egy úgynevezett ’Okos Könyvtárat’. A fejlesztés célja a beltéri navigáción kívül az lesz, hogy a felhasználó a mobilkészülékén előre megtudja nézni, hogy a keresett könyv megtalálható-e a könyvtárban, vagy már esetleg kikölcsönözte valaki, abban az esetben, ha a könyv kölcsönözhető. Ezt követően megkapja a legrövidebb út leírását a keresett könyvhöz, az aktuális pozicioóból kiindulva. A fejlesztés legnehezebb része az lesz, hogy a könyvekben található chip és az okostelefonok közti kommunikációt is megvalósítsuk, mert a jelenlegi RFID tag-ek még nem kompatibilisek az okos eszközökkel. Amennyiben ezt sikerül megvalósítani, akkor a felhasználó 3. személy beavatkozás nélkül is kitudná kölcsönözni a könyvet. Úgy érzem, hogy ez az előadásom jobban sikerült, mert ezt a témát jobban a sajátomnak érzem. Ezek az előadások nagyon sokat segítettek az OTDK-ra való felkészülésben. Ott már sokkal tapasztaltabban fogok tudni szerepelni, továbbá már erős publikációkkal tudok indulni a megmérettetésen.

Az előadás azért volt még fontos, a szakmai előmenetelem szempontjából, mert a cikkem csak abban az esetben jelenik meg egy 1.2IF-os folyóiratban, ha elő is adom a helyszínen. A konferenciák nagyon hasznosak voltak számomra, tudtam használni a szakmai angolt, valamint külföldi kutatókkal is beszélhettem. Remélem a következő félévek során is részt vehetek hasonló szakmai rendezvényeken.

Ezúton is szeretném megköszönni Dr. Hatvani Zsolt segítségét és a Szentágothai Szakkollégium Egyesületének a támogatását, valamint témavezetőm Horváth Zoltán segítségét és támogatását! Továbbá remélem, hogy még kapok lehetőséget, hogy ilyen rendezvényeken részt vehessek, mint előadó, mert a fejlődés szempontjából tényleg elengedhetetlen!

Pécs, 2018.02.12.

Sugár Kitti