Célegyenesbe fordult a Nemzeti Tehetség Program Társadalmi Felelősségvállalást ösztönző (al-)Programja, melyek szakkollégiumunk a SzAK, azaz a Szentágothai Alumni Közösség létrehozását álmodta meg. A közösség létre is jött: fél év munka van benne. De – amint azt a 2020 október 16-i workshop-on megállapítást nyert – még korainak tűnik az intézményesítés, a „szervezetbe szervezés”.

Egy tizenöt éves (egyetemistákból álló) ifjúsági szervezet kialakult kötödéssel is rendelkező VOLT tagjai ugyanis alig több, mint tizenkét éve váltak meg az anya-szervezettől, tehát ma alig több, mint 32 évesek. A mai tagok nézőpontjából: ők igencsak korosnak számítanak, de ők valójában igencsak pályájuk elején állnak, kezdők, fiatalok. S aligha érzik saját magukat abban az életkorban, amelyben mások életcéljait önzetlenül támogatva, de lényegében számukra vadidegenekről gondoskodniuk kellene. Ők leggyakrabban még a családalapításuk valamelyik időszakában tartanak, azaz felelősségük fókuszában a saját családjuk mellett másnak nemigen jut hely.

Úgy tűnik, hogy nekünk sem sikerült meggyőznünk őket a számunkra adakozás szükségességéről.

Röviden összefoglalva ez a következtetés lett a 2021 május 7. esti brainstorming eredménye. Közel négyszáz volt tag közül (akik közt voltak azok is, akik tavaly végeztek) mindössze hárman adakoztak húsz ezer forintnál többet a Szentágothai Szakkollégium részére.

Az összegzéshez még hozzátartozik egy tényleges versenypiaci szereplővel jelenleg szerződéskötés alatt álló, viszont szerteágazó támogatási szerződés. A hangsúly egyelőre átkerült a rendszeresről az esetire; az anyagiról a szakmai, erkölcsi támogatásra.

Hát ennyire jutottunk már az októberi workshop-on is…

 

TFV-20-0001 FINISH (21-05-09)