Máj. 17-22-ig a Sapientia Egyetemen jártam tanulmányúton. Az út az utazás két napján kívül lényegileg két (és fél) szakmai napot, és a pünkösdi hosszú hétvégét jelentette, amikor személyes programjaim voltak.

Május. 17-én és 18. délelőtt Marosvásárhelyen jártam. Vendéglátómnak, Dr. Kátai Zoltán tanszékvezetőmnek más elfoglaltsága volt, a velem való kapcsolattartásra Dr. Kupán Pál tanszékvezető-helyettest kérte fel.

Itt a Kiss Elemér szakkollégium májusi ülésszakán vettem részt, mint külsős előadó, és a „Szövegbányászat szintaktikus-szemantikus platformon” címmel előadást tartottam, talán másfél-két tucat hallgató előtt, akik részben az egyetem diákjai, részben pedig érdeklődő kollégák voltak.

A magam előadása után még egy élménybeszámolót is hallhattunk: a szakkollégisták budapesti útjáról, amikor az ELTÉ-n és a Budapesti Műszaki Egyetemen jártak.

Az előadáson túl több érdekes beszélgetést is folytattam a tanszékvezető helyettessel és más kollégákkal, akik közül többet már korábbról ismertem.

Többek között hívtam őket cserelátogatásra Pécsre. Azt is felvetettem, hogy a cserelátogatást esetleg szintén a szakkollégiumok között lehetne megszervezni, és hogy Pécs ugyan egy nagyságrenddel kisebb város, mint Budapest, de méret szempontjából közelebb áll Marosvásárhelyhez, amelynek szintén efféle a mérete. A felvetéseket tovább nem konkretizáltuk.

Május 22-én kedden Csíkszeredában volt egy szakmai napom, ahol először a Gazdaságinformatikus szakon tartottam meg ugyanazt az előadást, mint Marosvásárhelyen.

Az előadás után vendéglátómmal, Dr. Makó Zoltán professzorral (korábban dékánhelyettes) folytattam beszélgetést, amely sokkal konkrétabb vizeken evezett.

1.       A doktori iskolát tekintve partnerem elmondta, hogy a PTE-n jó kapcsolatban vannak Dr. Kilár Ferenccel, a kémiai doktori iskola vezetőjével, és a megállapodás szerint a Csíkszeredában doktori felkészülést végző hallgatók Pécsett kapnak végül oklevelet. Említette, hogy szívesen küldenének Pécsre matematikai és/vagy informatikai doktori iskolába is hasonló hallgatókat. Én megemlítettem, hogy jelen pillanatban az egyetemen két helyen is törekednek ilyen iskola létrehozására (nálunk a TTK-n, és a Mérnöki és Informatikai karon, mint a Breuer Marcell építészeti doktori iskola keretében egy újabb programot indítanának), de pillanatnyilag egyik sem működéskész. Partnerem megemlítette, hogy ha akkreditációs problémák vannak, akkor csíkszeredai (megfelelő akkreditációs erejű) munkatársakkal szívesen segítik a doktori iskola létrehozását.

2.       Én ajánlottam, hogy a gazdaságinformatikus alapszakot elvégző hallgatóikat szívesen fogadjuk a mesterszakon, egyetértettünk abban, hogy a pénzügyi források vlsz. megtalálhatók hozzá.

3.       Dr. Makó Zoltán úr említette még, hogy gondjaik vannak a megfelelő oktató létszám biztosításával, főleg az informatikusi szakon (matematikusok és informatikusok). Én említettem, hogy ez nálunk is probléma, mégis el tudom képzelni, hogy egyes oktatók megfelelő tömbösítés mellett vállalkoznának egy efféle együttműködésre. Mindketten tudtunk efféle működő átoktatásról, bár nem a pécsi, hanem budapesti egyetemekről.

4.       Természetesen a csíkszeredai kollégákat, és rajtuk keresztül a hallgatókat is hívtam tapasztalatszerző pécsi útra.

A felvetésekkel kapcsolatban abban maradtunk, hogy tájékoztatom az érintett döntéshozókat, és visszatérünk a témára.

DR. KILLIÁN Imre adjunktus