Alkohol. Ha meghallod ezt a szót, mi az, ami eszedbe jut róla? Valószínűleg jó magyar ember révén

egyből a pálinka (esetleg sör, vagy bor) ugrik be, mert hát az az ALKOHOL. Sokan azonban nem tudják, hogy a fent említett italok csak egy kis részét képezik az alkoholok hatalmas családjának.

Ha az ember nem tanult kémiát középiskolában, vagy az egyetemi évei alatt, akkor nem is csenghetnek ismerősnek azok a kifejezések, hogy etil-alkohol, metil-alkohol, glikol, glicerin, fenol; primer, szekunder alkoholok, és még sok ezekhez hasonló. De hogy mit is értünk ezek alatt, és mi is a különbség köztük annak ellenére, hogy mind az alkoholok csoportjába tartoznak, hogyan tudjuk őket megkülönböztetni, vagy egyáltalán meg kell-e őket különböztetni. Ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk az Alkohológia felsőfokon című kurzus keretein belül.

Már a legelső órán tisztáztuk, hogy mit is jelent az a kifejezés, hogy alkohol, és milyen vegyületek tartoznak ebbe a csoportba. Alkoholnak nevezünk minden olyan vegyületet, amelyben egy hidroxil csoport (-OH) található. Amit az emberek nagy többsége alkoholként ismer, az nem más, mint az etil-alkohol, amelyet nem szabad összekeverni a metil-alkohollal, melynek fogyasztása – ahogyan a kurzuson is elhangzott többször is – életveszélyes, halálos.

Az előadás során sokakat, köztük engem is nagyon meglepett, hogy mi minden hétköznapi dolog rendelkezik hidroxil csoporttal (így alkoholnak tekinthető). A körömlakk-lemosótól kezdve a fagyállón át, egészen a halálos mérges gázokig, és a dinamit alapanyagának vázáig. Az előadásból megtudhattuk, hogy a glikol, mint a fagyálló alapanyaga, a glicerin, mely a trinitro-glicerin, azaz a dinamit alapjaként szolgál mind-mind alkohol.

Amit a fentiekben említettem, hogy primer meg szekunder alkohol, és hogy ezek a fogalmak miket is takarnak. Az előadás folyamán ez is mindenkiben letisztázódott, hiszen nagyon egyszerű, és hatásos módon lettek bemutatva, és elmagyarázva, szemléltetve. Az a szénatom, amelyikhez a hidroxil csoport kapcsolódott, ahhoz hány darab másik „valami” kapcsolódik.

Összefoglalva, rengeteg új hasznos tudással gyarapodtam az alkoholokkal kapcsolatban. Sok előzetes, tévesen megtanult fogalom került letisztázásra.

Hogyan készülnek az alkoholok? Minden alkoholnak megvan a maga elkészítési eljárása, és ennek lépései. Hogy ne legyen tárgyi keveredés, most az alkohol kifejezés alatt az etil-alkoholt értem, amit megiszunk.

Az egyik legtöbbet fogyasztott, és legelterjedtebb alkohol hazánkban is a sör, amely ital elkészítésének módja különleges. Adatok szerint a sör a víz és tea után a harmadik legnépszerűbb ital. Ez a fajta alkoholtartalmú ital elkészítése nem a legegyszerűbb, azért tehát nem is olyan gyakori, hogy otthon főznének sört az emberek. Fő alapanyaga az árpamaláta, és a komló, de fajtától függően kerülhet bele ezen felül árpa vagy búza, esetleg valamilyen gyümölcs is. Maga az eljárás egy többlépéses folyamat, amelynek megvan a hagyománya. Szerencsére Pécsen is található egy sörfőzde, amely aktívan üzemel is, és az általuk készített ital sem utolsó.

A bor fogyasztásának kultúrája visszanyúlik egészen az ókorig, ahol felfedezték fogyasztásának jótékony hatását. Persze már akkor elismerték, hogy mértékkel szabad csak fogyasztani. Egy időben víz helyett is bort fogyasztottak az emberek, hiszen ebben kevesebb volt a fertőzés, mint a vízben. Természetesen ennek a bornak nem volt magas az alkoholtartalma. Ma is elismert tény, hogy a vörösbor napi egy pohárral való fogyasztása jótékony hatású.

Hagyományosan az ősszel megérő szőlőt szüretelték le az emberek, és egy préselőbe hordták, ahol (hagyományosan lábbal összetaposták) kipréselték a szőlő levét. Ez után hagyták, hogy megerjedjen a cukorbontó baktériumok hatására. Ez egy hosszadalmas folyamat, melyet egy érési idő követ (ez akár éveket is jelenthet). Hazánk is büszkélkedhet jó pár borvidékkel, ahol jobbnál jobb borokat találunk.

Hungarikumnak számító ital a pálinka. Alapvetően a pálinkának az elkészítése egyszerű, és nem igényel hatalmas felkészülést éppen ezért nagyon sokan otthon is készítik. Az összegyűjtött gyümölcsöt hagyják megerjedni, majd lepárlással el is készítik a pálinkát. Minden olyan alkoholos italt, amelyet lepárlással készítenek, égetett szesznek neveznek. Nagyon fontos arra odafigyelni alkohol (etil-alkohol) készítésekor, hogy a lepárlásnál metil-alkohol is keletkezik, amely viszont kis mennyiségben vakságot, míg nagyobb mennyiségben halált okoz.

Hogy hol tanultam ezeket? Alkohológia órai előadások alkalmával, ahol nemcsak ezekről az alkoholokról volt szó, hanem még rengeteg másfajta alkoholtartalmú ital is előkerült.

Hogyan képes az alkohol tönkretenni valakit? Hogyan lehetséges, hogy az alkoholért cserébe mindent képes az ember feladni, még akár saját hazát, munkáját, autóját, mindenét. Tényleg ennyire súlyos lehet valakinek az alkoholfüggősége?

Ezekről, és további kérdésekről beszélgettünk egy pécsi leszoktató intézmény egyik képviselőjével, és egy olyan emberrel, aki sikeresen leszokott az alkoholról. Mindkettejük alkoholista volt, és onnan sikerült kigyógyulniuk a leszoktató intézmény, szervezet segítségével.

Az egyikük az egészségügyben dolgozó személy volt, aki kezdetben csak néha-néha fogyasztott alkohol, majd ez egyre gyakrabbá vált, mert azt érezte, hogy csak ez képes segíteni. Így szépen lassan megindult lefelé a lejtőn, ahogy ő fogalmazott, elkezdett ebbe a betegségbe belépni. Fokozatosan, ahogy haladt lefelé, úgy vesztette el mindenét. Először a barátnője hagyta el, majd későbbiekben már az autóját vesztette el. Ahogy súlyosbodott az alkohol iránti függősége úgy vesztette el a barátait is, úgy fordultak el tőle, ahogy ő csúszott egyre lejjebb. A végén már ott tartott, hogy a házát is elvesztette, és a családja is elfordult tőle. Ekkor szerencsére rátalált egy barátja ajánlásával erre a szervezetre, intézményre, ahova eleinte szkeptikus ment, és nem is igazán vett részt a csoportos foglalkozásokon. Majd a katarzist jelentő esemény egy az alkoholfüggőségből kigyógyultak országos találkozója volt, amelye részt vett, és ott kapta meg a megfelelő ösztönzést, és késztetést, hogy változatni akarjon az életén. Így elhatározva magát rendszeresen részt vett a foglalkozásokon, és az előadás napján is beszámolt arról, hogy már több mint másfél éve teljesen tiszta, nem fogyasztott alkoholt.

Miért is olyan fontos az, hogy nem fogyasztott alkoholt? Ugyanis, ahogy azt ők maguk mondták el, egy volt alkoholistának egyetlen korty is végzetes lehet. Ami azt jelenti, hogy egy korty alkoholtól képes teljesen visszaesni, és tovább süllyedni. Éppen ezért nekik nagyon fontos az, hogy nemet tudjanak mondani. Ebben tud segítségükre lenni a szervezet, és azon belül is a csoportos foglalkozások, ugyanis ott egymásnak segítenek, és egymást bátorítják.

Nemcsak azokon próbálnak segíteni, akik odamennek, hanem ők is többször mennek ki esetlegesen a korházban lévő emberekhez, akik alkohol miatt kerültek be, hogy ott is felkínálják nekik a segítséget. Viszont ők sem tudnak mindenkinek segíteni, ugyanis először maga az az ember kell, hogy akarja a segítséget, meg a változást, aki benn van. Ha ő nem akarja ezt, akkor külső erőként nem tudnak rajta segíteni.

A programelem az NTP-SZKOLL-19 támogatásával valósult meg