A 2012. április 6.-7. között megrendezésre kerülő XIII. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferenciának (OFKD) a Pannon Egyetem adott otthont. A PTE-TTK és a PTE-MK hallgatói is képviseltették magukat az eseményen. A Természettudományi Kar hallgatói környezet és természetvédelemmel kapcsolatos kutatásaikat mutatták be, míg a Művészeti Kar hallgatói a szintén a konferencia témájához kapcsolódó alkotásokat készítettek.

A környezettudomány igen szerteágazó tudományterület, mindezt jól mutatja, hogy az OFKD 23 szekciójában 12 felsőoktatási intézményből 190 pályamunka került bemutatásra, a megjelent 210 hallgató által. A konferencia és az elért eredmények színvonalát jól mutatja, hogy az indulóknak az OTDK-hoz hasonlóan egy maximum 50 oldal terjedelmű, saját kutatásra épülő, dolgozatot kellett benyújtani az induláshoz. Minden pályamunkát két bíráló értékelte és pontozta. Az írásbeli bírálatok ismeretében, lehetőség nyílt a szóbeli előadásokba a bírálók által felett kérdések beépítésére.

A szerevező Pannon Egyetem megfelelően gondoskodott a részvevők és a zsűri tagjainak elhelyezésérő, és megfelelő ellátásáról. Az első este megrendezésre került borkóstoló kitűnő alkalmat szolgáltatott egymás megismerésére, a különböző egyetemeken folytatott kutatások és képzések megvitatására, és az első nap előadásinak megbeszélésére. Ezúton is köszönet a szervezőknek.

A PTE-TTK hallgatói következő szekciókban mutatták be munkájukat:

 

Környezetbiológiai I.:

 

  • Gábor Anna, Papp Gábor: Koegzisztens rágcsálófajok területhasználata a Kőszegi-forrás Erdőrezervátum (Mecsek-hegység) különböző erdőfoltjaiban (Témavezető: Horváth Győző)
  • Kanyik Kitti, Tóth Dániel: A közönséges kószapocok szétterjedési és demográfiai mintázata lápterületen (Témavezető: Horváth Győző)
  • Pernecker Bálint: Mi jellemzi a lárva utolsó lépéseit? – A kétcsíkos hegyi szitakötő kirepülési aljzatválasztása és a megtett távolságok (Témavezetők: Boda Réka, Csabai Zoltán)
  • Szűcs Dominika, Horváth Kitti: Kisemlősfauna tájléptékű összehasonlítása a Fertő-Hanság és a Dráva-mente különböző tájegységeiben gyűjtött gyöngybagoly köpetek adatai alapján (Témavezető: Horváth Győző)
  • Zana Brigitta, Véninger Eszter: Fajkompozíció és közösség szerkezeti változások területhasználatban különböző két lápterület kisemlős együttesénél (Témavezető: Horváth Győző)

 

Környezeti kémia:

 

  • Hodován Valéria: Ólom(II)-ionok adszorpciójának tanulmányozása Chlorella vulgaris sejteken (Témavezető: Pernyeszi Tímea)

 

Környezetminősítés, állapotértékelés:

 

  • Tóth Franciska Margit: A Shorezone Functionality Index (SFI) bemutatása és első alkalmazása a Balatonon (Témavezetők: Üveges Viktória, Nagyváradi László)

 

 

Természetvédelem II.:

 

  • Filep Rita: A vadcsicsóka (Helianthus tuberosus s.l.) inváziójának vizsgálata dél-dunántúli vízfolyások mentén (Témavezetők: Pál Róbert, Czakóné Vér Klára, Farkas Ágnes)

 

Természetvédelem III.:

 

  • Csicsek Gábor: Rekultivált meddőhányó szekunder szukcessziójának vizsgálata (Témavezető: Ortmann-né Ajkai Adrienne)

 

Minden indulónak 15 perc állt rendelkezésére, hogy pályamunkáját előadás formájában bemutassa. Ezt 5 perc vita követte, melynek során a zsűri tagja és a közönség is kérdéseket tehetett fel.

A végeleges eredmény a benyújtott pályamunkára kapott és az előadásra a zsűri által adott pontszámokból alakult ki. A PTE-TTK hallgatói a kis létszám ellenére is több díjat gyűjtöttek be:

 

Környezetbiológiai I. szekció:

I. hely: Pernecker Bálint

II. hely: Zana Brigitta, Véninger Eszter

Különdíj: Gábor Anna, Papp Gábor

 

Környezetminősítés, állapotértékelés:

II. hely: Tóth Franciska Margit

 

Természetvédelem III. szekció:

I. hely: Csicsek Gábor

 

A művészeti szekcióban indult hallgatóink is több elismerést és tárgyjutalmat kaptak.

 

2014-ben a Pécs ad otthont a XIV. OFKD-nak.

 

A résztvevőknek, a díjazottaknak és témavezetőiknek ezúton is gratulálunk és kívánunk sok sikert kutatásaik további folytatásához.