A Szentágothai Szakkolégium Alkohológia felső fokon kurzus nekem személy szerint nagyon tetszett, mert nem csak az alkohol árnyoldalait mutatta be, hanem, hogy a mérték az érték és mennyiben járul hozzá az egészségünkhöz.
Az előadás során kiderült, hogy a hiedelmekkel ellentétben az alkoholnak jótékony hatása van az emberi szervezetre, csak meg kell találnunk a mértéket, hiszen ez mindennel így van, például a mozgásnál is, a futás egészséges de ha egész nap futnánk akkor túl lennénk terhelve és összeesnénk mert nem bírja a szervezetünk, ugyanez van az alkohollal is, ha túl sokat viszünk be belőle a szervezetünkbe akkor negatív reakciókat vált ki a testünk. Már az ókorban is felfedezték a pozitív hatásukat az alkoholoknak: nyugtató, fájdalomcsillapító és kedélyjavító. Az előadás során megismerjük az alkohol káros és hasznos oldalait is. Több vizsgálat is alátámasztja, hogy a rendszeres mérsékelt alkoholfogyasztók várható élettartama a legmagasabb. A rendszeres nagyivóké, viszont a legalacsonyabb. A bor jótékony hatása dózisfüggő. Érdekesség, hogy a rendszeres dohányosoknál a bor nagyobb védőhatást fejt ki, mint a nemdohányzóknál. A túlzott alkoholfogyasztással szorosan összefügg a szívér és a II-es típusú diabétesz megbetegedések. Az előadás véleményen szerint nagyon hasznos, mert prevenció szempontjából nagyon tanulságos, illetve, hogy mekkora rizikófaktornak van kitéve az aki mértéktelenül fogyasztja az alkoholt, valamint bemutatja, hogy ez milyen következményekkel jár. A kurzuson kiderült számomra, hogy élettani szempontból nagy jelentősége van az alkoholnak. Természetesen itt a mérsékelt alkoholfogyasztásra gondolok. Csökkenti a szív- és érrendszeri problémákat, csökkenti a csontritkulás kockázatát, csökkenti a 2-es diabétesz kialakulásának a kockázatát és csökkenti a dementia kialakulásának a kockázatát. Számomra meglepő volt, hogy egyes alkoholok között is különbségek voltak, hogy miként hatnak az egészségünkre. A bornak jobb szív- és érrendszeri védőhatása van, mint a sörnek, valamint ebben a mutatóban jobb a vörösbor a fehérbornál. A moderált fogyasztás segíti elő ezeket. A férfiak napi moderált mennyisége 4-szer nagyobb, mint a nőké, nőknél 10g férfiaknál pedig 40g. Nagyon hasznos volt, hogy szó esett az alkohol árnyoldalairól is. Minél több alkoholt iszunk annál jobban emelkedik a vérnyomásunk. Az alkohol az egyik legnagyobb roncsoló hatást a májban végzi. 3 stádiuma van. Tiszta zsírmáj: a májsejtekben megnő a lerakódott zsír mennyisége, amely a máj megnagyobbodásához vezet. Szigorú alkoholtilalom esetén teljesen regenerálódhat a máj. Gyulladásos zsírmáj: a májsejtek duzzadtak, a máj megnagyobbodott, érzékeny lehet, a kötőszövetes átalakulás megindult. A felépülés lehetséges de a kötőszövetesedés megmarad. Májzsugor: a máj kötőszövetesen teljesen átalakult, a májsejtek egy része elhalt. A máj károsodása visszafordíthatatlan. Az alkoholnak emellett még számos negatív tulajdonsága van: hasnyálmirigy betegségek, véralvadási zavar, vérzékenység, szívelégtelenség, szívritmuszavar, agykárosodás, növeli a rákbetegségek kialakulását, alultápláltságot okoz, gyengíti az immunrendszert és a magzati alkohol szindróma. Véleményen szerint nagyon hasznos volt a kurzuson, hogy pró és kontra érveket sorakoztattak fel az alkohol mellett. Számos dologra hívták fel ezzel a figyelmet. Nem is gondolnánk, hogy mekkora szerepet játszik a mindennapjainkban. A kurzus egy úgymond útmutatóként szolgál, hogy hogyan „ fogyasszuk helyesen” az alkoholt, illetve intő példaként is szolgált, amikor bemutatta a betegségeket, különösen a magzati alkohol szindrómát, hiszen itt nem egy hanem két emberi élet megy tönkre. A kurzus során azonban megtanulhattuk, hogy ha mértékkel fogyasztjuk az alkoholt akkor varázsszerként hat az emberi testre, valamint, hogy minőségi italokat fogyasszunk. Bátran ajánlom mindenkinek a kurzust, aki szeretne bővebb tudást szerezni az alkoholokról, illetve azok hatásairól mert számos érdekességeket is megtudhatnak az előadások alatt.