Tarokk_skizTarokk oktatás a Pécsi Tudományegyetemen (’15.II.23.)

Gratulálok a kurzusválasztásukhoz! Tényleg a PTE-n oktatott legérdekesebb tantárgyak egyikébe sikerült belenyúlniuk.

Tudják, a tarokkjáték az olyan, mint a ….. Tudják? Tudják egyáltalán, mi is az a huszashívásos magyar tarokk? Talán nem is. Talán tényleg nem. Talán olyan is akad köztetek, aki még azt hiszi, hogy a tarot-kártyával megtanulhattok jövőbe látni, vagy jósolni. Pedig erről szó sincsen. A nagyhagyományú magyar tarokkban akármilyen rossz leosztásból is kiváló partit lehet nyerni: a jövőbe látásról tehát szó sincsen. A tarokkot játszók minden leosztáskor más társsal együtt (akiknek a személye is gyakran sokáig rejtett marad) titkos szavakkal kódolt üzeneteket váltva egy többszáz éves beavatási szertartást ismételnek meg annak (játék-)szabályai szerint.

Tarokk_1

 

Játszótársunk, mondd, akarsz-e lenni?

Kedves Ifjú Tarokkos Társunk!

Ha igen, gyere tarokkozni tanulni az Ifjúság útja, E épület 429 terembe (Halassy Olivér Terem) szorgalmi időszak szerdánként este 18:00 és 20:00 között!”

Tarokk_2

 

Ezzel a körlevéllel fordult a “Bevezetés a Tarokk-tudományokba” című tantárgyat felvevő első nyolc hallgatóhoz az Egységes Tanulmányi Rendszeren keresztül a tantárgy két óraadója, HATVANI Zsolt (Agulár Edéhez siet tán?) és HÉJJ Andreas (bátor izrealita a zsinagógában is szellent), s ezzel a Szentágothai Szakkollégium támogatásával kezdetét vehette a rendszeres tarokk-oktatás a pécsi egyetemen.

Az első órán az ifjú tarokkosok megismerkedhettek a magyar tarokk kártyalapjain kívül a LXXVII. Illusztrált verseny pécsi kupáját elnyerő Dr. VÖRÖS Lászlóval, aki óriási türelemmel oktatta és magyarázta a el nekik a különböző figurákat. Kedves Laci, ezúton is köszönjük!!!!

VÖRÖS doktor szentenciája szállóigévé is lett: “A tarokk az a játék, ahol két játékostárs arra szerződik, hogy a másik kettőt szabályozott keretek között irgalmatlanul elverje.” (Ha sikerült jól lefordítanom  a mivé verje kifejezést:-)

 

Tarok_XXI

 

Ígérete szerint a szerdai tarokkokon meglátogat bennünket a pécsi tarokk  rejtőzködő nagyágyúja, maga Nagy Péter cár is, („én vagyok az indus!”, “bogyó öli az ellent!”)  de természetesen a foglalkozások, mint a legtöbb egyetemi előadás, minden érdeklődő előtt nyitva állnak.

 PiemT-A1