Skip to main content

NTP

Míves Tojások NTP-MKÖ-16-0003

NYERT az NTP-MKÖ-16, 900 ezer forint vissza nem térítendő állami támogatást. Mindössze 245 ezer forint önerőt ígértünk hozzá, melléje, Ebből az 1.145 ezer forintból szervezünk az együtműködési szándékukat előre jelzett pécsi középiskolák  1-4 kiválasztott diákjának tojásfestő alkalmakat, szám szerint 10 db-ot, 3-3 órásat. Lehet bejönni az Egyetemre (1 elméleti képzés), tojást festeni(6), tojásfestési technikákat elsajátítani, a tojás kilyukasztása-kifújásától a dokumentálásáig(1) és kiállításáig (1 felépít-1 lebont).

Ahogy telt az idő, a foglalkozások (nem kis örömünkre) kezdtek nyúlni, mint a rétestészta: az első szűken 3×45 percből előbb 3 óra lett, azán 4… a diákok, akik tálnyomórészt a pécsi ciszterciták diákjai akik amúgy is néprajz faktosok, egyre inkább kezdték élvezni az alkotás örömét.

Bánhatják a pécsi középiskolák, akik kimaradtak belőle!

Közvetlen linkek:
okt 12.:
http://szjszk.ttk.pte.hu/tojasfestes-elso-alkalom-16-10-12/

okt 19.:
http://szjszk.ttk.pte.hu/tojasfestes-ujra-egyutt-161019/

nov 2.:
http://szjszk.ttk.pte.hu/tojasfestes-harmadszor-gicazas-a-gyakorlatban-16-xi-02/

nov 16.:
http://szjszk.ttk.pte.hu/tojasfestes-negyedszer-apoljuk-hagyomanyainkat-16-xi-16/

feb 8.:
http://szjszk.ttk.pte.hu/tojasfestes-otodszor-17-ii– 

Telling The World’s Stories Through Pictures.

FOLLOW US ON INSTAGRAM

LACI MESE (’18.I.5.)

 

Lacika, a kisfiam, minden este 1-8 mesére alszik el, amit édesanyja olvas fel csendben. Elgondoltam, mit és mondhatnék én meseként Neki…

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Nagyerdő, abban egy Kerek Erdő, s abban a Kerek Erdőben, annak is a legeslegközepében: Rókaváron egy Erdei Egyesület. Ezidőtájt a rókavári rokák már kiestek a hatatalomból Rókaváron is, de a róka gondolokozás, a róka habitus nyomokban egész Rókavár-szerte fellelhető volt még.

Az Erdei Egyesületet a Kerek Erdő lakói, a Kerek Erdő céljai megvalósításának segítésére hívták életre. Ez a tény azért sok erdőlakó felfogási képességét póbálra tette. Keverte is a szezont a fazonnal, az erdőt az egyesülettel a sok-sok erőlakó, a tüke kígyótól, a kripto-többségi Rókán keresztül a migráns Kengurukig. Utóbbiaknál még érthető volt, hiszen a kenguruk más vallásúak, woo-doo hívők. Szerdán tartják a vasárnapot, s az ő hitükben nincsenek Egyesületek sem, csak Egyletek.

Az Erdei Egyesületet az okos és Vaddisznó irányította jó érzékkel cselezve ki az erdő vámszedő hiénáit, az erdei rendész elefántot és ki tudja, kit még és kit nem. Talán még az Erdészt is.

Egy szép napon, amely látszólag ugyanolyan volt mint a többi, hogyan s hogyan nem, az Erdei Egyesület nyert az Erdei Kulturális Alaptól egy hímestojás-kiállítás megrendezésére nyolcszáz pénzt. Az összeg, mivel a ravasz vaddisznó rendszerint úgy pályázott, hogy az igényelt összeg feléből is nagyjából össze lehetett hozni a célzott rendezvényt: pont jó volt, nem volt se sok, se kevés. De nem tellett belőle   midenre.

Így nyílott alkalmuk, hogy a két helyen, helyben: Rókavárott és Buda várában megrendezett
hímestojás-kiállításra meghívják a barátaikat. Igen ám, megcsinálni a programot elég lett volt a pénz, de le-admnisztrálni már nem. Vagy: ha az adminisztrációra fordítanak, akkor a meghívott barátok megvendégelésére nem jutott. Márpedig a hímes tojás kiállításra, annak ide-oda hurcolására ha telik, nem lehet az Egyesület olyan szaribari, hogy a vendéglátásra ne telljék. Főtt is a Vaddisznó feje, amikor eszébe jutott a megoldás. Hát nem azért egyesület az Erdei Egyesület hogy a Kerek Erdő lakóit a Kerek Erdő céljai megvalósításában segítse?

A rókavári kiállítást március 1. és 21. közöttre tervezték. A megnyitót március
1-jére (csütörtök), 2-ára (péntek) vagy 3-ára (szombat) tervezték – attól függően,
hogy a barátaik melyik napon érnek rá. Az Erdei Egyesület tagjai közösségi munkában ellátják a Kerek Erdő lakói, így a rókavári Kerek Erdőt céljai megvalósításában megsegítik.

Lám, így lett az erdőlakók közül kevesek által értett elvből – gyakorlati megoldás. És a budavári kiállítás? Az meg igazából március 22. és 23. napján kerül installálásra, s valamikor ez után megnyitásra. Látod, kis Lackó, ezért égeti apa esténként olyan sokáig a lámpát.