Tisztelt Hallgatók! Sajnálattal jelentem be, hogy a keddi élménypedagógiai óra a járványhelyzetre való tekintettel ELMARAD! Elnézésüket kell kérnem, hogy a kurzus meghirdetése előtt nem tájékozódtam alaposabban a személyes részvétellel történő oktatás lehetőségeiről és korlátozásairól. Erre a félévre sajnos nem kaptuk meg a kontakt-oktatás lehetőségét. A hét végéig végig gondolom az online oktatás megvalósításának lehetőségeit, és tájékoztatom Önöket a félév további alakulásáról vagy elmaradásáról.

Ezzel a rövid tájékoztatással élt címzetes egyetemi docensünk, BÁNYAI Sándor, az Élménypedagógia hazai apostola a 25 szerencsés hallgató felé, akiknek a meghirdetés utáni első 35 percben támadt tülekedésben sikerült a tárgyát felvenniük.

Mi már a hétvégi átgondolás eredményét is sejtjük. Az élménypedagógia ugyan is nem létezik személyes élmény nélkül.

A múlt féléven a márciusi átállást megelőzően ugyanis volt 3 dupla  óra kontakttal, azaz a kurzus csaknem fele már le is ment március 12-iég. A tavalyi hallgatóknak adódott esélyük egymást személyesen megismerni. Kinyíltak a Johari ablakok, először megtudtuk egymás nevét. Hogy tudjuk egymást, mint csoporttársakat, márcsak a csoportidentitás fokozása miatt is, köszönteni, ha összefutnánk valahol. Aztán megismertük egymás problémamegoldó készségeit, és együttműködési ú.n. kooperatív technikáit az erre való hajlamát. mindezt észrevétlenül, gyakorlati példák eljátszásával, egyre bonyolultabb feladatok csoportos megoldásával. Mert, ugye, mivel volna helyettesíthető az az élmény, melynek során a hallgatót felemelve a csapattársai egy mennyezetről lelógó kocka lapjain átfűzése során olyan helyeken fogják, foghatják meg, amelyről ő, egy kredites óra keretein belül, eddig álmodni sem mert.

Ezekről a csoportos foglalkozásokról nem szoktak hiányozni. Itt mindenki jelest kap: és itt mindenki megérdemelten kapja meg a maga ötösét. Bányai Sanyi legendás óráiról a kudarcélmény, a megalázás, a kényszerítés mind felmentést kaptak.

Remélem, hogy a követkő félévre, a tavaszira ÚJRA REKORDIDŐ ELFOGYNAK A HELYEK, és sikerül bepótolni ezt, a most, egyszeri alkalommal a járvány miatt lemondott kurzus is.