A NYATA amúgy egy jó dolog. Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiumával amúgy is kiemelkedő kapcsolatokat tartunk fenn. Vidéki szakkollégiumként amúgy is támogatjuk az országos rendezvények vidéken megtartását. A szakkollégiumunk amúgy tavaly is népes küldöttsége útiköltség és részvételi díj megtérítésével támogatta a NYATÁn részt vevő tagjait.

Idén sem lesz ez másképpen: TÍZ FŐS delegációt támogatunk… A tíz főből KETTŐ lett.

A NYTATA-ról jelentjük:

Az augusztus 3-i első napon, amely lényegében szállás elfoglalása és buli volt, Szakkollégiumunk küldöttsége nem vett részt. Másnapi megérkezésünkkor viszont rögvest belevetettük magunkat a Nagyterem előadásfolyamába. A Nagyterem ugyan nem volt nagy, úgy 70-80 fős, viszon az augusztisi időben szaunaszerűen állt benne a levegő, így igazán érdekes előadásokkal kellett megtölteni, hogy végig tele maradjon.

Ami a szervzőknek sikerült is.

Dél- azaz ebéd előtt egy a migránsáradatról egyedi aspektusban előadott történetet hitelesített személyes jelenllétével a San Egidio Közöség két tagja és egy liberális és befogadó attitűdű moderator. A sztory teljesen elütött az U-Tube-ról letölthető, a migránsáradatot bemutató összefoglalóktól. Egy a határunkon fefltartóztatott egygyermekes szíriai párról szól, akinek a kislánya agydaganatosként sürgős és súlyos invazív ellátásra szorult, ezt szervzte meg és inézte el a San gigio Közösség. Először személys élményeket mesélték el az esetről, megtudtuk, hogy a magyar zöld kártyát sárga papírra nyomtatják, aztán az esetről készített filemt néztük végig, amely végig követte a család viszintagságait az aleppói környezet beutatásától a skeres műtétet követő boldogságig.

A könnyű nyári ebédet követően jött a másik nagy falat: a cigánykérdés.

De előtte ebéd közben KOVÁCS Árpiékkal megállapodtunk, hogy a most következő félévtől szorosabb kapcsolatot tartunk fenn a szegedi MÓRA Ferenc Szakkollégiummal.

Navégre: egy ’cigányozó’ előadó, aki maga is cigány azaz nem roma. (Előadások, beszélgetések
FORGÁCS István: A cigány párbeszédrő) Aki nem akarja a szőnyeg alá söpörni a kédést, és fergeteges előadásával biztosított arról minket, hogy a hajó már elment, a kormányzat nem talált megolást, a cigányság nem képes államalkotó tényezővé válni és egyre kevéssé alkalmas az együttélésre. De: mint az elveszett lottószelvény története mondja: minden erőnkkel meg kell próbálnunk a rendszerdetermináns erőkkel szembe hajtani a történéseket.

FORGÁCS Istvánt a most következő félévben a „FENNTARTHATÓSÁG Felső Fokon” című kurzus előadójaként mi is megismerhetjük.

Ezt követően a menekülthelyzetről nem hallottunk semmit. Az egyébként kitűnő eőaddók, akik közül a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyi igazgatója le is mondta az előadást. Másikuk a szakkollégiumi mozgalomba a Biztonságpolitikai szakkollégium megalapításával nevét beíró NÉMETH József, (Előadások, beszélgetések
NÉMETH József (NKE), Dr. LÖFFLER Tibor (SZTE): Menekülthelyzet szakmai szemmel). Az előadók aztán végül annyira kerülték a politikai állásfoglalást, hogy miden modatuk körmondattá dagadt, s így végül az előadás pedig kevés újat mondó lett.

NÉMETH Jóskáékkal megállapodtunk, hogy a most következő félévtől szorosabb kapcsolatot tartunk fenn a Biztonságpolitikai Szakkollégiummal.