Az idei NYATA, azaz a Szakkollégiumok Nyári Találkozója 2017. július 20. és 24. között került megrendezésre Bükkszéken. Ebben az évben a főszervezők a Simonyi Károly, a Széchenyi István és az Energetikai Szakkollégium voltak. A Szentágothai János Szakkollégiumból Szeteli Annával, és Kárász Krisztiánnal vettem részt az eseményen. Ez volt az első országos szakkollégiumi rendezvény, amin jelen voltam, de úgy gondolom, nem az utolsó. És akkor jöjjön egy kis beszámoló:

Első nap viszonylag későn, délután 5 óra körül érkeztünk Krisztiánnal a bükkszéki ifjúsági táborba, ahol az egész rendezvény zajlott. Faházakban voltunk elszállásolva, szobánként 4-5 másik szakkollégistával. Érkezésünk napján a többiek önkéntes feladatokat láttak el: egyesek a faluban szedték a szemetet, mások az egri gyermekotthonban játszottak a gyerekekkel. Sajnos mi a kései érkezés miatt már nem tudtunk csatlakozni, így a nap hátralevő részét a többi táborban maradt résztvevővel való ismerkedéssel töltöttük. Gyilkosoztunk, társasjátékoztunk, majd vacsoráztunk, immár a napközben távollevő szakkollégistákkal együtt.

A következő három nap programja különböző témakörök köré rendeződött: pénteken technológiai felelősségünk, szombaton a technológia és társadalom kapcsolata, vasárnap pedig társadalmi felelősségünk volt terítéken. Délelőttönként a két étkezés közé egy 1,5 órás blokkban kerekasztal-beszélgetést időzítettek a szervezők, melyek a fenntartható fejlődés modern kérdései, „big data” a hétköznapokban ,valamint médiatérkép 1990-2020 témakörökben zajlottak. Ebéd után minden nap több workshop közül választhattunk, én a 3 nap folyamán részt vettem az Atomenergia és megújulók? (Jakab Ákos, ESZK), Szabadságot örököltem: változtathatunk a sorson és a géneken? (Hegedüs Márton, SZISZ), valamint a Vállalkozói attitűdök a 21. században (Farkas Dezső, JÉG) workshopokon, melyek közül leginkább a legutolsó nyerte el a tetszésemet, ahol is egy fiatal vállalkozó, Farkas Dezső beszélt nekünk futó projektjeiről, jövőbeli terveiről, valamint a sikerhez vezető útról.

forrás: https://www.facebook.com/nyata20/

Összességében nagyon pozitív élményekkel tértem haza, másoknak is ajánlom, ha tehetik, menjenek el és tapasztalják meg, milyen is egy NYATA.

SZKOLL_logo_v1

Fogas Lilla