Infógrafika a negatív gyermekkori élményekről

Egy alulról szerveződő helyi kezdeményezés keretében az egyetem hallgatói a PTE TTK Szentágothai Szakkollégium támogatásával létrehozták az ország első negatív gyermekkori élményekről szóló infógrafikáját, melynek minősége az online megjelenés mellett lehetővé teszi a print termékeken való felhasználást is (információs füzetek, poszterek, plakátok).

Gyermekkori traumák, vagyis az ACE-k

A negatív gyermekkori élmények, angolul Adverse Childhood Experiences, röviden ACEs, a gyermekkorban elszenvedett traumatikus élmények főbb csoportjait jelenti. A megtapasztalt ACE-k számának növekedésével egyre nagyobb valószínűséggel jelennek meg szerhasználati és egyéb mentális zavarok, emellett fokozzák a testi betegségek kialakulásának a valószínűségét is. Mindezek miatt a gyermekkori traumáknak meghatározó közegészségügyi jelentőségük van.  

Az ACE kutatás a 80-as években kezdődött az Egyesült Államokban, hazánkban még gyerekcipőben jár. Az elmúlt pár évben dr. Makara Mihály karolta fel a témát, de állami segítség nélkül nem történt nagy előrelépés ezen a téren.

Az első magyar nyelvű és ingyenesen terjeszthető ACE infógrafika

Az általunk készített infógrafika képi elemekkel jeleníti meg a negatív gyermekkori élmények rendszerét. Az eredeti képet egy amerikai egészségügyi alapítvány hozta létre, hogy összefoglalja a tíz klasszikus ACE kategóriát és hatásaikat. Ezt több helyen is felhasználták magyar oldalak is, de a kép magyar fordításban csak egy helyen, ott is elírásokkal szerepelt. A mi grafikánk az eredeti jogtulajdonos engedélyével készült, aki felhatalmazott a grafika terjesztésére is, így tudtunkkal az első magyar nyelvű és ingyenesen, legálisan terjeszthető grafika a témában. 

Miért van erre szükség?

Az ACE-k ismerete azért fontos, hogy szülőként elkerülhessük az olyan viselkedést, amivel könnyen traumatizálhatjuk gyermekeinket. Amennyiben közvetlenül érintettek vagyunk, úgy rávilágíthat arra is, hogy testi-szellemi megpróbáltatásaink mögött feloldatlan gyermekkori események is állhatnak, továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy bántalmazás egyik itt megnevezett formája sem elfogadható el. Ellenben a segítségkérés és az őszinte, nyílt kommunikáció gyógyító erejű lehet. A munkánkat most te is segítheted azzal, hogy megosztod a grafikát, hogy minél több emberhez eljuthasson.

BÉKÉSI Áron

PET TTK Szentágothai Szakkollégium

Orvostanhallgató