Lejövetel az alkoholról

 

A 2019. November 20-ai előadáson A. László és N. János beszélt a lejövetelről és annak nehézségeiről, ahol N. János beszélt nekünk arról, ő hogyan élte meg a lejövetelt és pontosan hogyan került be a Bázis Addiktológiai Szolgálat tagjai közé. A Bázissal kapcsolatban elmesélte nekünk, pontosan ez, hogy is néz ki. Mesélt a 12 lépésről, illetve arról, hogy hányféleképpen kezelik a betegeket, hány különböző csoportra bontják őket.

Illetve azt is megtudtuk, hogyan is ismerte meg A. Lászlót, pontosan hányszor is találkoztak a Bázis keretein belül, amíg László véglegesen be nem került a Bázis tagjai közé.

László részletesen elmesélte nekünk, hogy mennyire tökéletes élete volt még az előtt, mielőtt elindult a rossz úton. Megtudtuk, hogy milyen fokozatossággal lesz valakiből alkoholista és milyen nehéz tenni azellen, hogy valaki felismerje, hogy segítségre van szüksége és megtegye azt a lépést, amire szüksége van. Lászlónak megvolt az a családi háttere, ami nagy valószínűséggel segített neki abban, hogy alkoholista legyen. Mindenből a maximumot hozta ki egész élete során, mesélt arról milyen megfelelési kényszer vette körül még mielőtt az alkoholhoz nyúlt. Megtudtuk azt is, hogy László fokozatosan vesztett el mindent maga körül és már többször is a Bázis tagja volt, de a végső alkalom előtt nem ért el sikereket és mindig visszaesett a korábbi állapotába, amíg végül mindent elvesztett.

Ha jól emlékszem László már 2 éve tiszta és megtudhattuk tőle azt is, ha valaki már került ilyen helyzetbe, mint ő alkoholistaként és már több éve józan, akkor könnyen észreveszi más embereken is a függőség jeleit.

 

Bűntetőjog

 

A 2019. November 27-ei előadáson Prof. DR. FENYVESI Csaba tartott nekünk előadást, ahol a bűntetőjogról beszélt, illetve az alkoholos befolyásoltsággal történő bűncselekményekről.

Az óra nem a megtervezett módon sikerült, mivel nem volt senkinél laptop, ezért amit hozott ppt nem tudta megmutatni nekünk így improvizált, ami átment egy kis családias beszélgetésbe. FENYVESI Csaba főleg a saját tapasztalatairól beszélt, hogy ő milyen bűncselekményekkel találkozott pályafutása során, mint alkoholos befolyásoltsággal, mint drogok hatása alatt, mint ezek nélkül.

Sok példát mesélt nekünk bűncselekményekről és kisebb nagyobb szabálysértésekről, ami Pécsen és környékén történt az elmúlt pár évben, illetve kiemelkedőbb eseteket is, ami Budapesten vagy az ország más területein történt.

Mesélt arról, hogy pontosan hogy is lehet megmérni egy ittas vezető alkoholszintjét, mit lehet használni ennek érdekében, és hogy hogyan próbálják megkerülni az ittas vezetők a büntetést, amit kiszabhatnának rájuk.

Megtudtuk emellett azt is, hogyan hat egy sofőr érzékelésére és reakció idejére az alkohol és más egyéb szerek.