Az Állatok Világnapjának jegyében szervezett Szakkollégiumunk adománygyűjtést a Misina Természet és Állatvédő Egyesület számára. Akciónk egészen november végéig tart; a Pécsi Tudományegyetem Halassy Olivér termében várjuk a segíteni vágyók adományait.

A gyűjtés mellett fontosnak tartottuk, hogy az érdeklődők megismerhessék azon Egyesület munkáját, melyet segíteni kívánnak felajánlásukkal. Ennek jegyében meghívtuk a Misina Egyesület vezetőjét, Farkas Tamást, hogy beszéljen munkájukról és arról, hogy miért is van szükség minden kis segítségre. Az előadásra október 15-én került sor, a Szentágothai Szakkollégium termében.

 

A Misina Természet és Állatvédő Egyesület 1994 óta működik, mintegy 6 hektárnyi területen, közel 600 állattal (számuk napi szinten változik). Öt fő funkciót látnak el a „misinások”: menhely, őshonos állatbemutatás, repatriálás, oktatás (szabadtéri tanórák, táborok szervezése) és állatterápia (ide érte az állattal való tanulást).

Menhelyként figyelnek arra, hogy az örökbefogadási eljárás a lehető legalaposabb és legkedvezőbb legyen, mint a gazdi és mint azotthonra találó állat esetében.

Őshonos állataink közül találkozhatunk: bivallyal, szürkemarhával, racka és cikta juhokkal, valamint 25 különböző galambfajjal.

A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal együttműködve ellátnak repatriálási funkciót is: sérült, fiatal vadállatok „bevadítását” végzik (például: róka, gólya).

Az oktatásban vállalt szerepük is különleges: márciustól novemberig szabadtéri órákat szerveznek a majorban, speciális foglalkozásokkal. Emellett táborokat és szakköröket tartanak, a kutyák és lovak iránt érdeklődő gyerekeknek.

 

Végül, de nem utolsó sorban hallhattunk arról a az érdekes és nem mindennapi munkáról amit az Egyesület végez: állatterápiás célra vállalják kutyák vizsgáztatását, melynek részletit is megismerhették a jelenlévők. Az állattal való tanulás különlegességéről is mesélt Nekünk Farkas Tamás, aki ennél a pontnál mutatta be, az előadás fő szenzációját: egy leopárd gekkót, aki már gyakorlott iskolai kisállatként nyugodtan pihent a részvevők kezében.

De a szórakozás mellett komoly dolgokról is szó esett. Felhívták a figyelmünket az internetes gazdikeresés problémáira, veszélyeire; valamint a kisállatokba ültethető microchip fontosságára.

Végezetül, Farkas Tamás összefoglalta sikereik titkát: a változatosság, az, hogy ennyi feladatot el tudnak látni tartja életben, jelen minőségében a Misina Természet és Állatvédő Egyesület!