Közös hajtogatás (’18.X.24.)

Október 24-e az origami világnapok kezdőnapja, melynek alkalmából szakkollégiumunk közös hajtogatásra invitált minden kedves érdeklődőt.

A foglalkozás elején rövid ismertetőt hallhattunk erről a művészeti formáról; a Magyar Origami Kör vezetőjétől: Wogerné Sági Judittól, és a Pécsi Origami Kör vezetőjétől: Pelléné Szabó Évától.

Lillian Oppenheimer születésének napjához kötik a papírhajtogatás ünnepnapját, aki az Angol Origami Szövetség és az Amerikai Origami Szövetség alapítója. Bár a papírhajtogatás művészetének gyökerei nem tisztázottak (japán vagy portugál eredet?), vitathatatlanul széles körben elterjedt a használata. Ide értendő akár a térképek összehajtásának módja vagy akár az űrben szétnyíló radaroknál alkalmazott legyezőszerű technika.

A Pécsi Origami Kör fáradhatatlanul dolgozik a papírhajtogatás népszerűsítésén; több programot és kiállítást szerveznek városszerte. Ilyen megmozdulás volt 2005-ben kiállított óriás sárkányuk, ami a pécsi Árkád aulájában kapott helyet. Megemlítendő még a 2007-ben rendezett divatbemutatójuk is, amelyen egytől-egyik papírból észült ruhákban vonultak fel a modellek. A foglalkozás vezetői elmondták: a kiállításokkor arra törekednek, hogy egy kiállítási darab egy papírból készüljön (ezzel még összetettebb a tervezési folyamat). A Kör tagjai kültéri dekorációkat is készítenek: egyik évben 300 darab pillangóval díszítették fel egy Tüke busz külsejét, melyek aztán 4 hétig a járművön „utaztak”. 2013 óta minden hónapban költöztetik kiállításaikat városról városra (több mint 150 településen visszatérő vendégek).

A Szentágothaiban tartott foglalkozás fő témája a csillagok voltak, ennek megfelelően kétféle csillaghajtás is készült ezalatt a kis idő alatt. Emellett röpképes madarat, ”kúszó hernyót” és szöcskéket is hajtogattak az aktív részvevők. Két óra elteltével mindenki boldogan ment haza, zsebében pár remek origami alkotással.

A nagy érdeklődésre való tekintettel felmerül a kérdés: lehet, hogy hagyományt teremtünk?