ÖSSZEFOGLALÓ

Prof DR BALOG Adalbert

pécsi előadásáról

Ami a méreteket illeti, ott egy csöppet túllőttünk a célon: a ki-tudja-hány férőhelyes ’KAVICS’, a Szentágothai Kutatóközpont nagyelőadója elég szellősen fogadta be az alig több, mint félszáz érdeklődőt. Hiába: ezekért az előadásokért nem lehet plusz kreditpontot kapni: ide csak a tudásért jár az ember, s a mai hallgató ennél haszon-elvűbb.

Másrészt anyakarunk, a pécsi TTK, elég fiatal és portfóliója hiányos: nálunk nincs önálló tanszéke sem a rovartan diszciplinájának, s nem oktatnak tudományági elkülönültségben rovartant. Így aztán nehéz is egy ilyen előadásra hallgatóságot összeterelni… Pedig, amivel ez a rendkívül fiatal és rendkívül tehetséges egyetemi tanár foglalkozik: mára az alkalmazott állattan legkurrensebb témái közé tartozik. A levéltetvekben – nem éppen gusztusos virágrontó telepeiken kívül – ugyanis egyenesen az emberiség követlen konkurenseit ismerhetjük meg a tömegélelmezés területén. Egy olyan ellenfelet, amely szaporaságával legyőzni bármely fajt képes, hisz olyan képességei vannak szaporodási és adaptációs eszköztárában, mint a szűznemzés, sőt: képesség már eleve megtermékenyített utódok létrehozására. Nem beszélve az endoszimbionta baktérium közösségek szerepéről…. illetve pont ezt kutatva, erről szólva.

E kutatások előzetes eredményeit hozta el nekünk Pécsre a SAPIENTIA EMTE tudományos rektorhelyettese, 2023. március 12-én.

A Programot a Nemzeti Együttműködési Alap pályázata útján támogatta a Miniszterelnökség