E három kurzusunk a fogyatékossággal élők mozgásterápiája I., II. és III.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Szakkollégium mozgásszervi fogyatékossággal élő hallgatóik számára ismét lehetőséget biztosított a 2023/2024. tanév I. szemeszterében, hogy ingyenesrn mozgásszervi állapotfelmérésen és gyógytorna programban vehessenek részt.

A programok gyakorlati kurzusok formájában kerültek meghirdetésre. A kurzust ELMER Diána PhD, okleveles fizioterapeuta tartja.

A tárgyfelvétel feltétele volt az egyetemi hallgatói jogviszony, az egyetem Támogató Szolgálatánál történő regisztráció és a mozgásszervi fogyatékosságról szóló orvosi igazolás.

Az idei őszi szemeszteres kurzusok indítása azon hallgatók számára volt fontos lehetőség, akik az előző szemeszter(ek)ben már teljesítették az I. és II. kurzusokat.

A tárgyak kiemelt célja az volt, hogy javítsa a fogyatékkal élő egyetemi hallgatók mozgásszervi állapotát és életminőségét, valamint a tanulmányi előrehaladást kreditekkel támogassa.

A tárgyak ismét mozgásszervi állapotfelméréssel kezdődtek, amit rendszeres egyéni órák követtek a szorgalmi időszakban.

Az egyéni foglalkozások keretében a hallgatók az érintett kórképeknek és műtéti beavatkozások utáni állapotoknak (hemiparesis spastica, Wernicke encephalopathia utáni állapot (törzsataxia), patella luxatio (MPFL rekonstrukció utáni állapot), térdarthrosis, Scheuermann-kór, Leri-Weill szindróma megfelelő, specifikus kezelésekben részesültek.

Hangsúlyt helyeztünk a mozgástartomány növelésére és megtartására, az izomegyensúly helyreállítására, az izomzat lazítására, a fájdalom csillapítására, a vérkeringés fokozására, a koordináció- és egyensúlyfejlesztésre és az általános állóképesség, valamint az életminőség fejlesztésére és javítására. Funkcionális gyakorlatokkal igyekezett segíteni a kezelésben résztvevők mindennapi feladatainak elvégzésének megkönnyítését. A kezelések során figyelembe vette az adott betegségtípusra, sérülésre vonatkozó korlátokat, terhelhetőséget és egyéb sajátosságokat.

A kurzusok végén pozitív visszajelzéseket kaptunk a programról. A hallgatók jelezték, hogy a jövőben is szeretnék, ha indulna újabb kurzus.