A Pécsi Meszesi Általános Iskola Vasas-Somogy Hirdi Iskolájának Somogy u 86. telephelyén, a 2021-22. tanév utolsó tanítási napján 2022.06.15-én, Dr. SZENTPÉTERI L. József és KRIZALKOVICOVA Zuzana tartott nyuszisimogatással összekapcsolt tojásírást tanító komplex napot.

A gyerekek érdeklődését először a hatalmas nyúlketrec keltette fel. Megtanulhatták, hogy lehet fájdalom és sérülés okozása nélkül biztonságosan kézbe venni egy élő nyuszit. Botanikai ismereteik is bővültek, mert a délelőtt végére mindannyian biztonsággal felismerték a nyuszik kedvenc csemegéjéül szolgáló gyermekláncfű levelét az udvar sokféle növénye közül.
Kipróbálhatta minden tanuló a viaszírás technikáját. A kifújt és főtt tojásokra olvasztott méhviasszal, írókák segítségével rajzolhattak autentikus és egyéni fantázia ihlette mintákat. Akiknek a speciális eszközzel való rajzolás nehézséget okozott, zsírkrétával rajzolás útján élhette meg az alkotás örömét. Tapasztalás útján tanulták meg az érdeklődők a hímestojás készítés fázisait. A tanárúr mesélt a festésre használt növényi kivonatokról és a tartós festékekről is. Kipróbálásra került, hogy hogyan lehet eltávolítani a tojások felületéről a felesleges viaszréteget.

A kötetlenebb, egyéni tapasztalásokra épülő foglalkozás, a nyulakkal közösen végzett alkotás és az állatokra fordított figyelem, a szorongás leküzdésében és a koncentrációképesség javításában segítette az autizmusban érintett illetve aktivitás -és figyelemzavarral küzdő diákokat.

Külön köszönet a foglalkozásvezető – és természetesen a Szentágothai Szakkollégium és Egyesületének – a sérülésspecifikus bánásmódra fordított előkészítő munkájáért és a tojásírás folyamatát bemutató filmért.

Ez a kitűnő program sem jött volna létre a NEAO és a Nemzeti Tehetség Programnál futó pályázataink támogatása nélkül.