A Szentágothai Szakkollégium egyik legújabb kurzusa, a „Felső Fokon” sorzat legtudományosabb része: A Tudományos érvelés Felső Fokon. Leginkább bármelyik doktori iskola hallgatójának ajánlva.

 

Az európai civilizáció és kultúra intellektuális teljesítményének egyik csúcsa a tudomány, a tudományos racionális érvelés. S mi, ezen a szemináriumon senkit és semmit nem tisztelünk a racionális érveken kívül…

 

Olyan kurrens példákon keresztül, mint a klímaváltozás, a veganizmus és a politikai korrektség, nézzük meg és alaposan elemezzük, hogy mit is jelent a racionalitás, az érvelés és milyen értelemben kitüntetett tevékenység a tudomány. Fókuszunkban az érvek lesznek (pro és kontra!), minden mást zárójelbe teszünk. Nem lehet nem érinteni persze a tudomány és a politika, a tudomány és a társadalom kapcsolatát, röviden és leíró jelleggel.

Megnézzük a tudománnyal kapcsolatos két szélsőséges álláspontot a szcientizmust, a kritikátlan vallásos hitet a tudományban, ami szerint: ha a „brit tudósok” mondják, akkor az úgy van, és a másik végletet is, a tudománnyal kapcsolatos teljes szkepszist, ami szerint úgyis csak kormányzatok, multik és érdekcsoportok vezérlik a tudományt és előre megmondják a tudósoknak, hogy mi az eredmény.

Megismerjük a tudományfilozófia rövid történetét, azon belül is kiemelten a tudomány racionális voltát védő Karl Popper és Lakatos Imre érveit.

Továbbá a hallgatók által felvetett bármilyen téma (elsősorban persze valamilyen tudományos elmélettel kapcsolatos téma) elemzésére is nyitottak vagyunk.

 

Nincsenek tabuk.

Bármilyen álláspotot lehet bármilyen ügyben képviselni, az egyetlen követelmény, hogy racionális érvekkel kell megvédeni. Hogy mik a racionális érvek, arról érintjük a logika és az argumentációelmélet klasszikus tanításait, foglalkozunk az érvelési hibákkal is és megtanuljuk a racionális vitatkozás szabályait.

 

Ezen a szemináriumon senkit és semmit nem tisztelünk a racionális érveken kívül…

 

Tégy magadnak egy szívességet! Csak egyszer gyere el, próbából, s döntsd el magad, hogy szükséged van-e rá.

 

A tavasi szemeszterben csütörtökönként ete 6-tól fél 8-ig, az Ifjúság úti Campus „C” épület IV. emeleti előadóban, a PRINCZ Gyula Teremben várunk!

————–

Az NTP-SZKOLL-19-0001 támogatásával

A programelem az NTP-SZKOLL-19 támogatásával valósult meg