Mikor megláttam a felvehető tárgyak között az alkohológiát egyből megtetszett. Kezdetben el sem tudtam képzelni, hogy vajon mit fogok pontosan tanulni ezen az órán és nagyon vártam, hogy elkezdődjön a kurzus, amit több szaktársammal együtt vettem fel.

 

Az előadások folyamán sokrétűen jártuk körbe az alkohol témakörét. Mindig más vendég előadókkal találkozhattunk a kurzus alatt, amik online voltak megtartva a járvány helyzet következtében. Azonban a személyes kontakt hiányának ellenére meg vagyok róla győződve, hogy nem vett el az előadássok értékéből és hangulatából.

Néhány olyan órát szeretnék kiemelni, amelyek számomra a legérdekesebbek voltak. Kezdeném azzal amikor ez első órák egyikén kémiai szemszögből közelítettük meg az alkohol témakörét. Először az alapfogalmak tisztázásával kezdtük, így a nem reál beállítottságú hallgatóknak is kedvezett az oktató előadásformája, amely által egyszerűen és érthetőn lehetet követni az elhangzottakat.

Az órák közül kiemelkedően érdekesnek tartottam, amikor a pálinkafőzésről esett szó. Megismerhettem a pálinkafőzés elkészítésének a folyamatát és annak különböző lépéseit. Különféle desztillációs gépeket használatáról és működéséről beszéltünk, amikkel ezeket az alkohol tartalmú italokat készítik. Ami engem igazán meglepett, hogy Magyarországon csak azt a gyümölcspárlatot nevezhetjük pálinkának, amit az itt termesztett gyümölcsökből készítenek.

A kurzus fontos részének éreztem, amikor az alkohol pozitív tulajdonságai mellet a negatív oldaláról is szó esett. Pozitívumként megemlítendő a bor fogyasztása, amiről statisztikákat is megnéztünk az előadáson, hogy az élettartamra jótékony hatással van, ha bort fogyasztunk, de természetesen csak egészséges mérték keretein belül. A jó dolgok mellett hallhatunk az alkohol árnyoldalairól, amit én igen fontosnak tartok, hogy nem csak a szép dolgokról beszéltek nekünk az előadók, hanem felhívták a figyelmet a különböző veszélyeire, káros hatásaira, és a szenvedélybetegségre is. Ezt tanár szakos hallgatóként kiemelt figyelemmel kísértem, mert úgy gondolom, hogy ez az iskolákban a tinédzserek körében egy igazán nagy jelentőséggel bíró téma. Véleményem szerint itt olyan alapismeretekkel gazdagodhattam, amiket később a tanári pályán hasznosítani tudok, hiszen fontos, hogy őszintén és nyitottan járjuk körbe ezt az igazán kényes témát.

Álláspontom alapján ezek voltak azok a részei a kurzusnak, amik mély benyomást tettek rám. Az előadók felkészültek voltak továbbá igazán érdekes és hasznos új ismeretekkel gazdagodtam az alkohológia kurzusnak köszönhetően.

 

MIKÓ Vivien