Egy felsőoktatási, avagy az ahhoz kapcsolódó szervezet ab ovo ki van téve a folyamatos változásoknak. Fluctuat nec mergitur. Ha más nem, hát a tagok, a hallgatók cserélődése (és itt most hagyjuk figyelmen kívül a vizsgaidőszakok eredményezte – kényszerű – fluktuációt) maga folyamatos, 1-2-3-5 évi tagcserét biztosít a szervezetnek Itt jegyezzük meg: hogy nappali tagozatos esetében a legszebb életkorban. A 18-15 éves kor ugyanis vitathatatlanul a legszebb: a szülői háztól elszakadástól az első tudományos szárnypróbálgatásokon keresztül, az első szerelemig. (Ez utóbbihoz kapcsolódóan hány könnyes fiatalt láttam a szakkollégistáink közül!).

De van egy nem túl nagy jelentősségű intézmény, amely nem csak képes lehet, de egyenesen arra hívatott, hogy a különböző átjárhatatlan évfolyamok közötti akadályokat átjárhatóvá tegye, s összekösse az egy helyen megfordultakat, ha különböző időben tették is azt.

Ez az alumnus mozgalom.

A ginko biloba drogja serkeni az emlékező-képességet. Ezért a ginko-t választottuk logonkba.

A SZAK a „mi már jártunk errefelé”, iletve „ez mind mi voltunk egykoron” mozgalma.

Ez a Szentágothai Szakkollégium multidisciplinaritásán nyugodva nagyon széles spektrumot ölel át. Aumnusaink közt akadnak a természettudósokon kívül orvosok, gyógyszerészek, bölcsészek szép számmal, közgázosok, ’pollákosok’ és művkarosok is. Mert mi – hála a mindig nyitott szellemiséget öröklő Tagfelvételi Bizottságoknak – mindig mindenkit befogadtunk. Gyakran azokat is, akiket a másik, a sajt tudományági szakkollégiumaik nem fogadtak. Tudok konkrét esetről, amikor egy másik kari dékán felelősségre vonta szakkollégiuma vezetőjét, hogyan lehet az, hogy az ő kiváló hallgatójuk a Szentágothai hírnevét öregbíti. Hogyan? Egyszerűen nem vették fel, nem hittek benne. S mi: befogadtuk.

 

S ők most mind-mind találkozhatnak egy virtuális térben, de valós időben. Új és újabb hálózatosodás jön étre, a tagsági kötelezettségek – jogi személyiség, tagdíj-fizetés, közgyűlésen részvétel, közreműködési elvárások – nélkül.

 

Ez a „SZAK”, azaz a SZENTÁGOTHAI ALUMNI KÖZÖSSÉG.

Tagdíj nincsen, de támogathatsz bennünket a

Szenágothai Szakkollégium Egyesület bankszámlájára utalással:

12072552-01505297-00100002

 

Jelentkezi MITS Nóránál: mitsnora@gmail.com