A Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola, az „Adj Egy Ötöst” pályázat keretében rendezte meg „Egész-ség Nap” nevű érzékenyítő programsorozatát, 2018. október 15-én. Az eseményen részt vettek a PTE TTK Szentágothai János Protestáns Szakkollégiumon belül működő Kálmánchey Zoltán Sporttudományi Hallgatói Kutató Kör tagjai. A projekt a tanulók érzékenyítését tűzte ki célul.

Az ünnepélyes megnyitót követően Konkoly Zsófia és Iván Bence EB ezüst- és bornzérmes paraúszók meséltek a diákoknak mindennapi életükről. Ezután az iskola udvarán került sor más meghívott parasportágak és sportolók bemutatóira, előadásaira. A diákok megismerhették a kerekesszékes vívás különlegességeit, nehézségeit, a boccia játék szabályait és kihívásait. Ez utóbbit Stier Lászlóné szomatopedagógus irányításával ki is próbálhatták az iskola tornatermében, amely nagy sikert aratott körükben. A vendég sportolókat, bemutatókat a Kálmánchey Kutató Kör tagjai is segítették az egyes állomások felállításában, a speciális sportfelszerelések összerakásában.

Ezen kívül különböző mozgást korlátozó eszközökkel – például az ujjak összekötése – a diákok kipróbálhatták, hogy milyen nehezek az egyszerű, mindennapos mozdulatok: mint egy kabát begombolása, vagy egy táska kinyitása. Kipróbálhatták a kerekesszékkel egy akadály pálya teljesítését, illetve a kosárlabda játékot – szintén kerekesszékből.

A projekt nagyon érdekesre sikerült, valamint láthatóan nagy hatással volt a résztvevő diákokra: amellett, hogy élvezték a programokat, sokat tanultak a fogyatékossággal élő embertársaik küzdelmeiről, mindennapjaikról.

Végül a Kálmánchey Zoltán Sporttudományi Hallgatói Kutató Kör tagjai szeretnék köszönetüket kifejezni Dr. Prisztóka Gyöngyvér tanárnőnek, aki tolmácsolta a Pécsi Köztársaság Téri Általános Iskola meghívását és a részvétel lehetőségét, illetve az iskola pedagógusainak a nagyon kedves vendéglátásért.

 

Sarus Tamás

KZ Sporttudományi Hallgatói Kutató Kör