Nem tudom, él-e még a pécsi ttk diplomaosztóin boldog emlékezetű KOLTAI Dénes professzor által meghonosított szokás. Amikor ugyanis a dékán a búcsúbeszédhez indult: útravalóként a dékáni hivatal vezetője a fülébe súgott egy szót, amit a dékánnak a búcsúbeszédébe bele kellett szerkesztenie. A szót ott a helyszínen, az elnökség tagjai, az ünnepség közben, lényegében a dékán háta mögött találta ki. Ilyen szavak voltak: az űrhajó-tervező mérnök, vagy az emlékezetes „SLAMBUC” szavunk.

A Slambucot egyébként a szónok valahogy úgy oldotta meg, hogy a hallgatók egyetem éveinek elejét idézte fel, amikor a sokféle és sokfelől összesereglett hallgatók más és más tradíciót, különböző ételeket (itt jöttek a dunántúliak a cicegével, s az alföldiek a slambuccal, stb…) hoztak magukkal, amikből összeérett a pécsi ttk íze-zamata.

A dékán, aki annak idején a slambucot „nyerte el”, közel egy évtizede tartja a Szentágothai Szakkollégium kurzusai között „A gasztronómia biológiai és kémiai alapjai” című közismereti tárgyat. E tárgynak teljesítése feltételei között elejétől fogva ott van, hogy az utolsó előadásra a belépő hallgatónak el kell hoznia és le kell adnia az ajtóban a kedvenc, lehetőleg családi éltelét.

Egyrészt receptként papíron, másrészt elkészítve azt. Ezen utolsó órákon aztán mindenki mindenkinek a kedvencébe belekóstolhat, míg az étel promotálója mindenkinek elmesélheti a maga és az étek történetét.

Hogy mi lett az évek alatt felgyülemlett receptekkel?

Ezekből fogunk szemezgetni, a Szentágothai Szakkollégium legújabb kiadványában, ha lehet, földrajzi hellyel és személyek neveivel: lássuk hát, hogy miből is áll össze a pécsi ttk íze-zamata.

 

I.

Ezen receptkincsből egy szakértő öttagú zsűri kiválasztja azt az öt receptet, amely egyenként 5 – 5 ezer forintos díjazásban részesül.

 

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ:

  1. ÁPRILIS 10. ÉJFÉL

 

 

De kiírunk egy másik, nyílt recept-versenyt is.

 

II.

Minden gondos édesanya vezette háztartásnak titkos aranyfedezete egy kézzel írt füzetecske, vagy gépelt, vagy kitépett lapok recept-gyűjteménye. Írd le egy ’doc’ file-ba és küldd el nekünk édesanyád vagy nagymamád recept-gyűjteményét! A legjobbat a Szakkoli kiadja.

Várjuk ide a hazai házikonyha remekeit! Ezzel kettőre emelkedik a Szakkollégium azon kurzusainak száma, amelyhez önálló szakkollégiumi kiadvány párosul (lásd: Tarokk-tudományok).

 

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ:

  1. MÁJUS 23. ÉJFÉL

 

A beküldési cím:

 

biol@gamma.ttk.pte.hu

A beküldés tárgyához írjátok be: RECEPT(EK)  vagy RECEPTESKÖNYV