Tavaszdomon, azaz Tel avivban, ha jársz, sétálj végi a plázson Jaffáig, azaz Yafóig, s ott, az egykori helyőrségi fogdával szemebn találod meg, a Clock Tower tőszomszédságában Dr SHAKSHUKA kis restijét. Eddig MINDEN izraeli látogatásom itt kezdődött s fejeződött be.

A Szentágothaisok SHAKSHUKÁT fognak készíteni a TTK27-en, 2019 május 17-én.

A SHAKSHUKA a tojást még elfogadó ovo-vegetariánus étel, olyan, mint egy tojásos lecsó.. A kóser konyhában “parve”, mivel sem hús, sem tejtermék nincs benne: semleges. Így aztán hússal, például bárány gombócokkal is, tejtermékkel is együtt fogyasztható. HALAL food – azaz arabs étrendnek is megfelelő.

Az egész MEDiTERRÁNEUM fogyasztja és az egész MAGHREB-övezet magáénak vindikálja az eredet jogát. A Keleti Mediterráneumba (=Izraelbe) bevallottan a tunéziai zsidók vitték, DJERBA szigetéről, ahol az El GHRIBA zsinagóga is található. Persze ismert Törökországban, Algériában, vagy Marokkóban – de eszik Spanyolhonban is. IGAZI KULTKAJA. Az interneten tévesen izraeli lecsóként lelsz rá találatokat.

Pedig a jelentése a berberek nyelvén “keverék”, de héberül hasonló, “összekeveredett”. HÁM és SÉM, ugye, testvérek voltak. Sokak szerint leginkább algériai, vagy marokkói eredetű étel, amit magyarázna e két ország Spanyolországhoz,  a paradicsom és paprika Európába érkezésének országához való közelsége is. Spanyolországban egyébként a shakshukába némi fűszeres kolbász, chorizo is kerülhet, ahogy az nálunk sem ritka, ha lecsót készítünk (illetve egyik verziója dr SHAKSHUKA étlapján is „w lamb sousages” található). Maccabee – azaz a Judás Makkabeusról nevezett – sörrel az igazi;-)

Izraelben a shakshukát említve a magyar hagyományok emlegetése sem ritka (egyik ottjártamkor a szomszéd boltos akart rámsózni paprikát, mondván, hogy egzotikus magyar shakshuka-fűszer), különösen, ha ebbe az észak-afrikai ételbe pirospaprika is kerül, bár a köménnyel együtt . Így már erőteljesen marokkói (pied noir) étel lesz belőle, francia felhangokkal, múltbavesző ratatujos hagyományokkal.

Az egész Mediterráneumban fogyasztják; reggelire, ebédre, vacsorára – vagyis bármikor.

Az eddigiek után a shakshuka: olívaolaj, hagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, tojás és fűszerek ízlés szerinti kombinációban és mennyiségben. Az előforduló fűszerek:  só, őrölt feketebors, őrölt pirospaprika, őrölt kömény, koriander zöldje, petrezselyem zöldje, harissa.

A MI SHAKSHUKÁNK A TEL AVIVI KARMEL PIACON VÁSÁROLT SHAKSHUKA FŰSZERKEVERÉKKEL és a sétálóutcai arab boltban kapható HARISSAval KÉSZÜLT.

A SHAKSUKA elkészítése a lecsót ismerő számára nem egy kihívás: Olaj, hagyma, jó sok fokhagyma, 2-3 -féle (gogos és kailforniai is, ezeket a végén tesszük bele) paprika, paradicsom és paradicsom-püré, fűszerek, tojás, és egyes külön adagokba padlizsán is kerülhet.

Mindez úgy, hogy azt az 1949-ben a líbiai TRIPOLIból Izraelbe érkezett Dr. Shakshouka, polgári nevén Bino CEBSO, a Tel Aviv–YAFO-i bolhapiacon található különleges hangulatú restijében készíti.