Kedves Szakkollégisták!

 

A tanévvel együtt megkezdődik a szakkollégium tizenötödik tanéve is. A közösségi életet hamarosan megkezdjük. Szeptember 14 (péntekig) kérünk mindenkit, hogy iratkozzon be! A frissen felvetteknek: a beiratkozás helye E-épület 429-es iroda, azaz a HALASSY Olivér Terem. A beiratkozás után megbeszélést kellene tartanunk az előttünk álló tanévről. Ennek időpontjára várom a javaslatokat, a lehetőséget szeptember 11. (kedd) 17-20 óráig, ill. szeptember 18. (kedd) 17-20 óráig. Itt a helyszínen a BTK-TTK Kari Tanácsteremben (A/230 Terem) is biztosítunk lehetőséget beiratkozásra.

Kérem a kutatói klubok vezetőit, hogy gondoskodjanak a „mozgósításról”, azaz arról, hogy minél többen eljöjjenek, hiszen ezen a közgyűlésen szeretnénk megválasztani a vezető seniort, a tagfelvételi bizottság tagjait és tisztségében megerősíteni a megbízott kollégiumi összekötőt. Ezekre a posztokra jelentkezőket is várunk. Jelentkezés módja: motivációs levél leadása GRAFFITS Eszternél (eszter199507@gmail.com), ugyancsak GRAFFITS Eszter számol be a nyári Beregszászon megtartott szakkollégiumi táborról. Ezután un. programbörzét tartunk, aminek a lényege, hogy milyen programokat szeretnétek a tanévben megtartani. Az én javaslatom egy tudományos konferencia lenne, a hagyomány szerint 2018 november végén. (Ennek is meg kellene választani a szervezői bizottság tagjait). Természetesen minden program javaslatot szívesen várunk!

Meg kellene megbeszélnünk egy időpontot a szokásos tanévnyitó partyra Siklóson. Javasolt időpontok: 2018 szeptember 14 (péntek) vagy 21 (péntek). Gyülekezés a helyszínen (a felsőbb évesek tudják: Siklós Szőlőhegy Csukma dűlő) 13 órától, persze a kiválasztott napon. (Velem kocsival 3 fő kijöhet, szerintem GUBIÁNNAL is.) Programterv: lecsó készítése és eltevése. Vennénk 20-40 kg lecsónak való paprikát és közösen eltesszük, ill. ezt is ennénk mondjuk kolbásszal. Fröccsről, borról a házigazda gondoskodik. Ottalvás lehetséges, igény szerint (elesettek előnyben).

Lassan felcseperedünk, ami abból is látszik, hogy idén először egyszerre kettő olyan kurzust is hirdetünk, amelynek előadója nem is olyan régen még szakkollégistánk volt. Nagy öröm ez számunkra, hiszen friss új szemléletet hoznak a képzési kínálatunkba.

NAGY Laurát csak „Lotti” nevén ismertük itt a szakkollégiumban. Férjével ők voltak az első szakkolis házaspárunk. Globális felmelegedés versus modern tudomány című kurzusát már csak az előadó varázslatos személyisége miatt is ajánljuk mindenkinek. NAGY-CSIHA Zsuzsanna még tavaly is rendes tagunk volt (nem arra célozunk, hogy most már rendetlen…) Rendkívül érdekes témát kínál Matematika és művészet címmel, a sylabus szerint izgalmas, új megközelítését kínálja egy óriási hagyományokkal rendelkező témának.

Hasonlóan új a megközelítése az un. senior órának. Ennek az a lényege, hogy frissen nyugdíjba vonult oktatókat kérünk fel előadások ill. kurzus tartására. A felkérés a lehető legegyszerűbb: arról mesélnek, amiről szeretnének. Ilyenkor rendszerint rég vágyott vagy megálmodott témák kerülnek felszínre, mint most is. PESTI Miklós tanár úr pozitív értelemben véve megosztó személyiség: aki szereti, az nagyon szereti. Ő A biológia kutatás szakmakultúrája címmel hirdet nálunk kurzust. Több évtizedes tapasztalata garancia a minőségre.

Nyáron, a Beregszászi tábor hozadékaként ismertük meg KOVÁCS Adriánt, aki egy finn egyetemen ad elő interkulturális témában. Kurzusának címe: Magyar kultúraközi kapcsolatok a Kárpát-medencében. Az előzetese szerint érdekes eladássorozatát – amikor itthon van – tömbösítve adja elő.

Végül, mondhatni közkívánatra, idén is elindítjuk a „Felső fokon” című sorozatból az Alkohológia című kurzust. Nem beszélve a tarokk-ról… Itt törekedni fogunk arra, hogy egyetemünk professzorai meglátogassák a kurzust egy-egy játék erejéig.

Ha még bármilyen felvetések lennének, ne habozzatok megosztani velem az egyszerűség kedvéért GRAFFITS Eszter címén. Ha konkrét napirendi pont javaslatotok van, azt írjátok meg nekem a hatvani@ttk.pte.hu-ra.

 

Üdvözlettel:

 

  1. HATVANI Zsolt Ákos

Szakkollégium Igazgató