Aki találkozott már a Magyar oktatási rendszerrel, az gondolkodott már azon, hogy vajon hogyan lehetne javítani azon a helyzeten, ami az iskolákban zajlik. Vajon miért érzi úgy sok-sok diák az érettségije után, hogy a tudása hasztalan?

Az interneten találkozhatunk olyan postokkal, amelyek szerint a diák a Pitagorasz-tételt sosem használja, viszont adóbevallást írni, elsősegélyt nyújtani, főzni, autót szerelni sosem tanult meg. Viszont ezek a feladatok vagy rendszeres részei a felnőtt életnek, vagy néha szükségesek az életben, de olyankor túl nagy a tét, hogy az ember ne tudja. Gondolok itt például az elsősegélynyújtásra. Ha az emberek köztudatában lenne egy „alapműveltség” az elsősegélynyújtásról, akkor a mentősök sokkal nagyobb előnnyel indulhatnának el, hogy szeretteinket megmentsék. Talán egy ember csak 20-30 év alatt kétszer használná a tudását, de olyankor emberélet a tét. Viszont amiről most írni fogok, az szerintem mindkét típusba beletartozik. Az ember rendszeresen találkozik azzal, hogy jó lenne ilyen típusú műveltség, és néha elég nagy lehet a tét. Viszont ilyenkor nem biztos, hogy tud cselekedni az illető, mert nincs meg hozzá a megfelelő tudása. Ez a tárgy pedig (ahogy a címből is sejthető) az alkohológia.

Ahogy az ember idősödik (kamasz korától kezdve) egyre gyakrabban és gyakrabban kerül olyan helyzetekbe, ahol az emberek isznak. Alkoholt. Ez szinte természetes, pláne Magyarországon, ahol elég nagy kultúrája van ennek a műfajnak. Ha az ember úgy áll hozzá, hogy nem is iszik semmit, attól még a körülötte levők tehetik, és ilyenkor fontos tudni, hogyan lehet segíteni nekik. Vagy amikor a párunk másnapos, de mi sosem éltük át ezt, így nem tudjuk, hogy mit érez. Sok téren befolyásolja az életünket az alkohol, ezért érdemes tudni róla egyet mást a mindennapokban. Számos oldalról meg lehet közelíteni a dolgot. Hogyan készülnek a különböző alkoholok? Milyen hatással vannak ránk? Milyen gyorsan és hogyan tisztul ki a szervezetből? Milyen jogi következmény van, ha ittas állapotban véletlenül (vagy szándékosan) bűncselekményt követ el az ember? Vajon mivel lehet kijózanítani a legkönnyebben valakit? Hogyan lehet elkerülni a másnaposságot? Rengeteg felettébb érdekes, és egyetemisták számára nagyon is releváns kérdés, amikről az ember nem hall. Gyakran még a kérdéseket se teszik fel, mert nyilvánvalónak tűnik, hogy nem lehet egyikre-másikra válaszolni. Vajon tényleg nem lehet?

Volt szerencsém felvenni ezt a kurzust az elmúlt félévben. Bevallom kellett a kredit, és ezért fordultam a kredit hiányosok védőszentjéhez: Szent Ágotához. Pár hétbe telt, amíg igazán neki állhattunk a munkának, mert sokfelé volt a csoport, és ügyesen kellett egyeztetni az időpontot, hogy mikor érhet rá mindenki. Viszont amikor elkezdődtek az órák, akkor látszott, hogy bőven van mit tanulni ebből a tárgyból. Hatvani Tanár Úr minden órára valami különleges dolgot talált ki. Külön szakképzett előadót hívott.

Toxikológust, kriminológust, ügyvédet, belgyógyászt. Mindig olyan emberrel találkoztunk, aki a saját szakterületén nagy tapasztalattal rendelkezik, és mélyen tud nekünk beszélni a témáról. Az első órán megismerhettük a különböző alkoholok típusait, hogy azok milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre. Kicsit újra a tizedik osztályban éreztem magamat, ahogy a vászonra kivetített alkohol molekulák felépítését néztem. Csak most már sokkal komolyabban vettem a dolgot, mert az elmúlt évek alapján több volt a tapasztalatom.

Most leírhatnám ide a sok képletet (valószínűleg részben hibásan), de nem ez volt a fő lényeg az órán. Inkább az, hogy egy hiteles szakember mutatta be nekünk az egészet, és bármit kérdezhettünk, mert ő válaszolni tudott rá. A legfontosabb talán a metil-alkohol és az etil-alkohol közti különbséget tartom. Röviden annyiról van szó, hogy mindakettő vegyület színtelen, jellegzetes szagú és ízű folyadék, ezért nagyon könnyű őket összekeverni. Viszont élettani hatásuk nagymértékben különbözik egymástól. A metanol kifejezett mérgező az ember szervezetére, és 50-75 gramm tiszta metanol fogyasztása biztos halált okoz. Ez azért van, mert ez a típusú alkohol hatására a szervezetünkben formaldehid keletkezik, ami viszont komoly sejtméreg.

Érdekes, hogy ha elég gyorsan rájövünk, hogy barátunk metanolt ivott, akkor még van esélyünk megmenteni. De vajon hogyan? Meghánytatjuk? De vajon mindent ki tudunk hányatni vele? A helyzet az, hogy azt kell megakadályoznunk, hogy barátunk szervezetében az enzimek elkezdjék feldolgozni a metil-alkoholt. Ha nem bontja le az enzim, akkor idővel végig megy a metil-alkohol a szervezetén, és egyszerűen kipisili. Mégis hogyan akadályozzuk meg azokat a fránya enzimeket, hogy lebontsák?

A válasz az, hogy Etil-alkohollal. Vagyis sok töményt (pálinkát, jäigert) kell itatni az áldozattal. Az enzimek az Etil-alkoholt kezdik el lebontani, és nem is szabad hagyni, hogy más oda férjen. Sajnos többször előfordult, hogy egy-egy (alkoholista) hajléktalan rájött, hogy ilyen módon orvosi ellátás keretében tud számára kellemes alkoholhoz jutni. Valahogy hívja a mentőket, hogy jöjjenek, mert baj van. Lehúz egy kis üveg metil-alkoholt, és a mentősök mikor rájönnek, hogy mit ivott, akkor a legközelebbi kisboltban megveszik a kellő italt, és még a mentőautóban megitatják vele. Sajnos nem mindig érkeznek időben, ezért kockázatos ilyen téren játszani a tűzzel, mert talán az utolsó alkalom lesz, amikor megtehetjük.

Egy másik órán, amikor egy jogász beszélt nekünk a jog és az alkohol kapcsolatáról. Hogy milyen súlyosbító vagy enyhítő körülmények vannak ilyen esetekben. Vagy hogy mit tehet az ember, ha 2-3 órája ivott kevés alkoholt (1 sört), de amikor a rendőrök megállítják, akkor a szonda mégis kimutatja. Ilyenkor a zero tolerancia miatt akár a jogosítványunk is bajban lehet, de ha kicsit mélyebben otthon vagyunk a témában, akkor van pár trükk, ami kimenthet minket a bajból, akár a mérés után is!

Szó volt továbbá arról, hogy az ember mekkora vér alkohol szintet bír ki, hogy mikortól spicces, hogy az hány pohár bor/sör vagy egyéb ital után fordul elő. Ezek milyen gyorsan ürülnek ki a szervezetből stb. Rengeteg olyan információ, amit kamasz és egyetemista korunk alatt sajátmagunkon kísérletezünk ki, pedig a kutatásokból valószínűleg nagyobb eséllyel tudjuk meg a valóságot. Persze a sok éves kitartó kísérletezés is becsülendő, de mégis csak több szenvedéssel jár.

Bár ez nem kapcsolódik alkoholhoz, (de biztos vagyok benne, hogy későbbi életem során egyszer még hasznát fogom venni) de az ügyvéd úr nagyon világosan elmagyarázta, hogy sosem szabad hazudni a saját ügyvédednek (vagy titkolózni előtte). Több vele megesett történetet is elmesélt, ahol az volt a probléma, hogy a képviseltje nem árulta el a tiszta igazat, ami végül az ügy elvesztéséhez vezetett. Ezen felül beavatott minket a Magyar igazságszolgáltatás és a rendőrségi nyomozások kapcsolatába.

Végső soron a helyzet az, hogy élveztem az órákat. Az ember mindig attól tart, hogy majd unalmas lesz vagy túl nagyok az elvárások, vagy a tanár túl szigorú vagy bármi egyéb. De a helyzet az, hogy itt szerencsére nem erről van szó. Ennél az óránál csak egy órát élveztem jobban ezen az egyetemen, mégpedig az élménypedagógiát Bányai Sándor tanárúrral. Mindakettőt nagyon ajánlom mindenkinek.

A fenti cikk megjelenésének napján így írt a témáról a weborvos.hu:

https://weborvos.hu/hirek/szetcsuszva-program-a-fiatalkori-alkoholfogyasztas-visszaszoritasaert-256944

 

A programelem az NTP-SZKOLL-19 támogatásával valósult meg