A Szakkollégium Egyesülete egy a mentális egészséggel kapcsolatos infografika grafikai tervezésének munkáit fogja támogatni. E grafikát ingyenesen tesszük elérhetővé olyan alapítványoknak, melyekkel jelenleg is vagy a múltban dolgoztunk együtt. Bízunk benne, hogy a későbbiekben a grafikát felkapja az internet és így sokkal több emberhez is eljuthatunk vele.

Amiről az infografika szól: gyermekkori traumák, vagyis az ACE-k

Az ártalmas/negatív gyermekkori élmények, angolul Adverse Childhood Experiences, röviden ACEs, a gyermekkorban elszenvedett traumatikus élmények főbb csoportjait jelenti. A megtapasztalt ACE-k számának növekedésével egyre nagyobb valószínűséggel jelennek meg szerhasználati és egyéb mentális zavarok, emellett fokozzák a testi betegségek kialakulásának a valószínűségét is. Mindezek miatt a gyermekkori traumáknak hatalmas közegészségügyi jelentőségük van.  

A gyermekkori traumák az ismerete, populáció szintű feltérképezése azért fontos, mert képet ad a közösségeink mentális egészségéről és beavatkozási pontokat mutat meg, ahol fellépve javíthatunk az egészségünkön, nemcsak orvosi, de közösségi szinten is.  

Az ACE kutatás a 80-as években kezdődött az egyesült államokban, hazánkban még gyerekcipőben jár. Az elmúlt pár évben dr. MAKARA Mihály karolta fel a témát, de nem ért el áttörést a téma hazai tudatosításában.

Mit tud nyújtani a grafika, amit készítünk?

Az interneten széles körben elterjedt grafikáról van szó, amit a Robert Wood Johnson Foundation (RWJF) hozott létre. Ez a legnagyobb amerikai egészségügyi NGO, hozzájuk köthető, hogy a személyautók kötelező tartozéka lett a biztonsági öv. Az infografikájuk tömören összefoglalja a 10 klasszikus ACE kategóriát és hatásait, valamint statisztikai adatot ad az előfordulási arányukról, és tömören rávilágít pár összefüggésre. Ebből a rajzból bárki gyorsan megértheti mindez miért fontos téma. Önálló magyar verzió tudtommal nem készült, az RJWF grafikájának az eddigi magyarosított verziója jogsértő volt.

A grafikai tervezésre azért van szükség, hogy a kész termék nemcsak esztétikus, de jó felbontású is legyen, így alkalmas arra, hogy akár digitális formában igényes kiadványok, vagy iskolai plakátok formájában fizikailag is terjeszthetővé váljon.

Tekintve, hogy az ACE kutatás viszonylag új az országban az ilyen jellegű munkákra növekvő igény lesz. Úgy látjuk, hogy ez megalapozhatja azt a feltevésünket, hogy a munkánk könnyedén közismert lesz.